Şiddetli yağışın etkili olduğu Almanya’da su baskınları sonucu onlarca can kaybı yaşandı. Belçika’da sel nedeniyle 9 kişi hayatını kaybederken Hollanda hükümeti selden etkilenen sınır kasabasını boşaltma kararı aldı.

Bölge sele teslim

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’yı ve Belçika'yı etkileyen sel nedeniyle farklı kent ve bölgelerde bazı binalar çökerken yaşanan su baskınları sonucu 33 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişinin kayıp olduğu açıklandı. Alman Basın Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Almanya'nın Renanya-Palatina eyaletindeki Bad Neuenahr-Ahrweiler kentinde şiddetli yağışla oluşan su baskınları nedeniyle sekiz kişi yaşamını yitirdi, kente yakın bölgelerdeki şiddetli selde de dört kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Reuters haber ajansı her iki ülkedeki can kayıplarının 33'e ulaştığını aktardı.

ÇATIDA BEKLEDİLER

Ölenlerin bölgenin farklı yerlerinde bulunduğu bilgisi paylaşılırken dış dünyaya bağlantısı kesilen bölgede acil durum ilan edildiği ifade edildi. Eyaletin Koblenz kentinin polisi de Twitter’dan yaptığı açıklamada, kentte birçok evin çöktüğü, bazı evlerin de çökme tehlikesi altında bulunduğu, bölgede hayatını kaybedenlerin olduğu ve kurtarma çalışmaları yapıldığı bilgisini paylaştı. Açıklamada yaklaşık 50 kişinin evlerin çatısına çıkarak kurtarılmayı beklediği aktarılarak birçok kişinin de kayıp olarak arandığı kaydedildi. Eyaletin Adenau kentine yakın Schuld kasabasında da altı binanın çöktüğü, kayıp kişi sayısının 70 olduğu açıklandı. Kasabada 25 binanın daha çökme riskiyle tahliye edildiği aktarıldı.

Associated Press'in (AP) haberine göre, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine bağlı Köln kentinin güneybatısındaki Schuld bölgesinin bir bölümünde telefon ve internet bağlantılarının kesilmesi kurtarma operasyonlarını sekteye uğrattı.

KÖYLERE ULAŞILAMADI

Bölgedeki hasarın tam boyutu, birçok köyün sel suları ve yolları geçilmez hale getiren toprak kaymaları tarafından tespit edilemedi. Sosyal medyada kentten yayınlanan videolarda caddelerde süzülen arabalar ve bazı yerlerde evlerin kısmen çöktüğü görüldü. Köln'ün güneyindeki Ren-Sieg ilçesinde ise yerel yetkililer, barajın da şiddetli yağışlar nedeniyle yıkılabileceği şüphesiyle civardaki köylere tahliye emri verdi.

HASTANE BOŞALTILDI

Kuzey-Vestfalya eyaletinin Hückeswagen kentinde ise kimi yurttaşlar botlarla evlerinden tahliye edilirken Leverkusen kentinde de elektrik kesintisinden dolayı bir hastanedeki 468 kişinin tahliye edildiği açıklandı. Elektrik kesintisine Dhünn Çayı'nın taşması sonrasında trafoların zarar görmesinin neden olduğu kaydedildi. Sauerland bölgesinde iki itfaiyecinin kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybettiği bildirilirken Solingen ve Kamen kentlerinde ise evleri sular altında kalan 9 kişinin de yaşamını yitirdiği duyuruldu. Belçika'nın doğusundaki Eupen'de yaşanan su baskınları sonucu iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ülkenin Pepinster bölgesinde de nehrin taşması nedeniyle oluşan selde yaklaşık 10 ev yıkıldı. Bölgedeki binin üzerinde kişi tahliye edildi. Hollanda'nın güneyini de sel vurdu. Hollanda hükümeti Almanya ve Belçika sınırlarına yakın Valkenburg kasabasının da şiddetli yağışlardan etkilenmesi sonucu kasabada tahliye işlemleri başlattı. Sel suları nedeniyle Limburg bölgesinde de birçok ev hasar görürken bazı bakım evleri tahliye edildi. Almanya Meteoroloji Servisi (DWD) bölge eyaletlerinde yağışların bugün itibariyle azalacağı tahmininde bulundu. Dış Haberler