Moskova, Ukrayna ordusunun Donetsk’e geniş çapta saldırı gerçekleştirdiğini, saldırının püskürtüldüğünü açıkladı. Kiev yönetiminden konuya ilişkin açıklama gelmese de Batı’nın desteklediği Zelenski’nin “hazırız” dediği “karşı saldırının” başladığı iddiaları güçleniyor.

Bölge tekrar ısınıyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Kiev’in karşı saldırı başlatacağını açıkladığı Ukrayna’da savaş tekrar alevleniyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk’e yönelik geniş çaplı saldırı gerçekleştirdiğini ancak saldırının püskürtüldüğünü açıkladı. Moskova’nın iddialarına ilişkin Kiev’den herhangi bir yanıt gelmedi. Son günleri zirveden zirveye koşarak geçiren Zelenski’nin geçen günlerde karşı saldırı hazırlıklarının tamamlandığını açıklaması üzerine yaşananlar, Kiev yönetiminin harekete geçtiği şüphelerini güçlendiriyor. Bir süredir Kremlin’le arası bozuk olan Rus paramiliter örgüt Wagner’in lideri Prigozhin ise Rus ordusunun askerlerine ‘mayın tuzağı’ kurduğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Güney Donetsk cephesindeki 5 yerde Ukrayna ordusunun büyük çapta bir taarruza geçtiğini, ancak Rus savunmasını yarmasına izin verilmediğini bildirdi. Ukrayna askerlerinin 6 mekanize ve 2 tank taburundan meydana geldiğini aktaran Konaşenkov, cephenin en zayıf yerinden savunmayı yarıp geçmeyin amaçlayan Ukrayna askerlerinin görevini yerine getiremediğini ve saldırının “püskürtüldüğünü” kaydetti. Konaşenkov, Ukrayna ordusunun 250’den fazla asker, 16 tank, 3 piyade aracı ve 21 zırhlı aracını kaybettiği bilgisini paylaştı.

‘YALAN YAYACAKLAR’

Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan Moskova’nın açıklaması sonrası herhangi bir yorum yapılmadı. Ancak Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın günlük raporunda, Donetsk ve Luhanks bölgesinde 29 çatışma çıktığı bilgisi yer aldı. Ukrayna Stratejik İletişim Merkezi ise, “Rusya’nın kanıt sunmadan yalanlar yaymaya çalıştığını” iddia etti. Merkez, “Rus propagandacılar, Ukraynalıların moralini bozmak ve (kendi halkları da dâhil) halkı yanlış yönlendirmek için karşı saldırı, saldırının istikameti ve Ukrayna ordusunun kayıpları hakkında yanlış bilgi yayacaktır” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise pazar günü Twitter’da Depeche Mode’un "Enjoy the Silence" parçasından alıntı yaparak imalı bir mesaj yayımladı. Reznikov’un iletisinde kullandığı "Kelimeler gereksiz, sadece zarar verebilirler" ifadeleri dikkat çekti. Ukrayna’nın, Rusya’nın geçen yıl şubat ayında başlattığı savaş sonrası ele geçirdiği toprakları geri almak için karşı saldırı yapması bekleniyor. Kiev yönetimi karşı saldırı için hazırlıkların tamamlandığını ancak bunun bir kaç farklı yönden yapılabileceği yönünde açıklamalar yaptı.

Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi ise bugün bir açıklama yaparak Ukrayna güçlerinin Donetsk’in kuzeyindeki Bahmut’ta ‘ilerlemeye’ devam ettiğini ileri sürdü.

‘ORDU BİZİ HEDEF ALDI’

Son 9 aydır çatışmaların odak noktasındaki Bahmut şehrinin Rus güçlerin eline geçmesinde büyük rol oynayan Wagner’in lideri Yevgeny Prigozhin ise, Rus ordusunun kendilerine tuzağa düşürmek için mayınlar döşediğini iddia etti. Bahmut’tan geri çekilme hazırlıkları sürdüren askerlerinin yüzlerce tanksavar mayını bulduklarını söyleyen Prigojin, mayınların askerlerin konuşlandığı bölgelerin yanlarına yerleştirildiğini ve bölgeye giren Wagner savaşçılarına karşı kullanılmak üzere döşendiğini savundu. Wagner lideri, geçen ay Bahmut’tan yayımladığı videoda öldürülen savaşçılarının görüntülerini paylaşıp, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov’a mühimmat göndermedikleri için hakaretler yağdırmıştı. 

***

İHTİLAFLI BÖLGELERE YÖNELİK BARIŞ TEKLİFİ JET HIZINDA REDDEDİLDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Endonezya tarafından sunulan Ukrayna ile Rusya arasındaki ihtilaflı bölgelerde referandum yapılmasını içeren barış teklifini reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, Endonezya hükümetinin Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijye gibi bölgelerde ihtilafın çözümüne ilişkin sunduğu yol haritasını reddetti. Nikolenko, düzenlediği basın toplantısında "Endonezya’nın Ukrayna’da barışın yeniden tesis edilmesine gösterdiği ilgiyi takdir ediyoruz. Ancak Ukrayna ve Rusya arasında ihtilaflı olan ve referandum yapılmasını gerektiren herhangi bir bölge bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. Plan, Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto tarafından Singapur’da, Ukrayna ve ABD savunma bakanlarının da katıldığı savunma zirvesi sırasında ortaya atılmıştı. Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Bloomberg’e verdiği demeçte önerinin “Rusya’nın planına benzediğini” iddia etmişti. Nikolenko ayrıca ateşkes ve Rusya ile Ukrayna arasında Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü askerleri tarafından denetlenecek Kore tarzı bir askerden arındırılmış bölge oluşturulması önerisini de geri çevirdi.

NATO’YA MİSİLLEME TATBİKAT

Rusya, NATO’nun Baltık Denizi’ndeki yıllık tatbikatlarına başlamasına misilleme yaptı. Rus ordusu, Baltık Denizi’nde 15 Haziran’a kadar sürmesi planlanan tatbikatlara 40 kadar gemi ve bot, 25 uçak ve yaklaşık 3,500 personelin katılacağını duyurdu. Ayrıca Moskova, Japon Denizi ve Okhotsk Denizi’nde Pasifik Filosundan 60’ın üzerinde savaş ve destek gemilerinin katılacağı tatbikatlara başladı.

UZATMA OLASILIĞI GÖRMÜYORUZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması için olasılık görmediklerini söylerken uluslararası kurum ve kuruluşlarla da görüşme halinde olduklarını kaydetti. Moskova’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Verşinin, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan ve son olarak 18 Temmuz’a uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması olasılığına ilişkin soruya “Biz olasılık görmüyoruz. Ancak elbette anlaşmanın her iki parçasına yönelik BM yetkilileri ile istişareleri sürdürüyoruz” yanıtını verdi.