Hindistan açıklarında denizde sürüklenen bir teknede 81 göçmen kurtarılmayı bekliyor. Ancak bölge ülkeleri arasındaki diplomatik kriz göçmenlerin karaya çıkmasını engelliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, “Bir an önce karaya çıkmalılar” çağrısı yapıyor.

Bölge ülkeleri karaya ayak basmalarına izin vermiyor: Göçmenler denizde mahsur

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan açıklarında motoru bozulan teknede mahsur kalan 81 Rohingyalı göçmeni bölge ülkeleri kabul etmiyor. Bangladeş'teki Cox Bazar'dan yola çıkan tekne 15 Şubat'tan bu yana Andaman Denizi açıklarında bekletiliyor. Teknede, 64'ü kadın 90 göçmenden 8’i öldü, biri halen kayıp. Hindistan ve Bangladeş hükümeti arasında göçmenlerin güvenliğini sağlamak için yapılan görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı ise göçmenlerin sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyor. Bangladeş'in kara sularından bin 700 kilometre uzakta bulunan göçmenler, Hindistan kara sularından 147 kilometre, Myanmar kara sularından ise 324 kilometre uzakta bulunuyor. Bakanlık, "Onları kurtarma yükümlülüğümüz bulunmuyor. Bırakalım diğer ülkeler ve kuruluşlar bu sığınmacılarla ilgilensin" diyor.


DİPLOMATİK KRİZ

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anurag Srivastava, "Bangladeş hükümeti ile karaya oturan teknede çaresizce bekleyen Arakanlılar'ın güvenli ve emniyetli şekilde geri dönüşlerini sağlamak için görüşmeler yapıyoruz. Teknede bulunanlara yiyecek, su ve tıbbi yardım sağlamak için iki sahil güvenlik gemisi gönderdik. Bunlardan yedisine intravenöz sıvılar verildi" açıklaması yaptı. Ayrıca, teknede bulunan 47 kişinin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından Bangladeş’te verilen kimlik kartlarına sahip olduğunu belirten Srivastava, "Bangladeş hükümeti üzerine düşen vazifeyi yerine getirmiyor" tepkisi verdi ancak Hindistan'ın da göçmenlerin karaya çıkışına izin vermemesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. İki ülke arasındaki diplomatik kriz teknede bekletilen ve her geçen gün can güvenliği riski artan göçmenlerle ilgili halen bir çözüm sunmuyor.

SUSUZLUKTAN ÖLDÜLER

BMMYK ise teknenin halen denizde sürüklendiğini aktararak, "Teknede susuzluktan hayatını kaybedenler olduğunu tespit ettik. Göçmenlerin bir an önce güvenliğinin sağlanması için karaya çıkmalarına izin verilmeli" çağrısı yaptı. Bangladeş hükümeti yetkililerinin, göçmenlere yönelik kayıtsızlığının "Kabul edilemez" olduğunu ifade eden BMMYK, denizde kaybolan bir göçmeni arama kurtarma çalışması yapılması yönündeki çağrısına Hindistan Sahil Güvenlik ekiplerinin yanıt verdiğini ancak olumlu bir sonuç elde edemediklerini açıkladı. Birleşmiş Milletlere (BM) göre Ağustos 2017'den sonra Myanmar'da Arakan bölgesindeki çatışmalar nedeniyle Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Myanmar'da yönetime gelen askeri cunta yönetimi de söz konusu göçlere karşı çözüm sunan bir adım atmadı.

***

Adaya zorla yerleştirildiler

Bangladeş yönetimi, Rohingyalı binlerce göçmeni zemini sağlam olmayan bir adaya zorla göndermesiyle de gündeme gelmişti. Bangladeş Dışişleri Bakanlığı gelen tepkiler üzerine Başan Çar isimli adanın "muhteşem bir tatil beldesi" olduğunu ve mültecilerin adaya “gönüllü gittiğini” savunmuş ancak gerçek kısa sürede ortaya çıkmıştı. Adaya ilk göçmen grubu Aralık ayında yerleştirilmiş, söz konusu gruptan birçok göçmen, adaya gitmeye zorlandıklarını ve şiddet ve tehditlere maruz kaldıklarını açıklamıştı. Sıklıkla kasırga ve taşkınların yaşandığı adada şu an bin 600 göçmen derme çatma kamplara yerleştirilirken Bangladeş yönetimi yaklaşık 100 bin Rohingyalı göçmeni daha adaya yerleştirmeyi planlıyor.