Suriye ve Libya’da SADAT üzerinden faaliyet gösteren Saray rejimi, Avrupa’da çetelerle bağlantı kuruyor. Liderleri pek çok suçtan hüküm giymiş Almanyalı Osmanlılar çetesinin AKP’liler ile temasları yeniden gündemde.

Bölgede SADAT, Avrupa’da çete

POLİTİKA SERVİSİ

Organize suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in yayımladığı son videoda AKP MKYK Üyesi Metin Külünk’e Almanya’ya götürmesi için para ilettiği iddiası, Saray rejiminin aparat örgütler üzerinden yurtdışına uzanan bağlantılarını yeniden gündeme getirdi. Daha önce Suriye’deki cihatçı örgüt El Nusra’ya silah taşındığı iddiasıyla gündeme gelen paramiliter örgüt SADAT’ın ardından Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren aşırı sağcı çete Almanyalı Osmanlılar (Osmanen Germania) da yeniden tartışma konusu oldu. AKP iktidarının Suriye ve Libya’da SADAT eliyle faaliyet yürüttüğü bilinirken, Almanya’da ise Osmanlılar çetesiyle bağlantı kurduğu iddia ediliyor.

ÖRGÜTÜN SUÇ DOSYASI KABARIK

Almanyalı Osmanlılar, Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın gözünde göçmen kökenli bir suçlular grubu. Almanya çapında 16 kentte faaliyet gösterdiği belirtilen örgütün Türkiye, Avusturya, İsviçre ve İsveç'te de örgütlendiği belirtiliyor. DW’nin geçmiş tarihlerdeki haberlerine göre Baden-Württemberg Emniyet Müdürü Klaus Ziwey, Aralık 2017'de bir basın toplantısı yaparak örgütün "siyasi olarak yurtdışından kontrol edilip edilmediğinin” araştırılacağını açıklamıştı.
Ziwey, örgütün sonradan adı Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) olarak değişen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ile bağlantılarının olduğunu da sözlerine eklemişti. UETD, Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından AKP'nin resmi olmayan yurtdışı organizasyonu olarak kabul ediliyor. Eyalet İçişleri Bakanı Herbert Reul de parlamentoda yaptığı konuşmada örgütün “PKK, aşırı solcu Türkler ve Gülen Hareketi'ni” hedef alan faaliyetler içinde olduğunu ve bu faaliyetlerin Türkiyeli yetkililer tarafından "terör ile mücadele olarak görülerek tasvip edildiğini” kaydetmişti. 2018 yılında uyuşturucudan silah kaçakçılığına, tehditten kara para aklamaya dek birçok suçlamadan dava açılan örgütün liderleri hüküm giydi. 16 yerde merkezleri kapatıldı.

KÜLÜNK, ALMANYA ZİYARETİNİ DURDURDU

Geçmişte UID’ın birçok etkinliğinde korumalık da yapmış olan örgüt, ülkede siyasi eylemlilikleriyle de biliniyor. AKP’li Külünk’ün bu örgütle ilişkisi ise oldukça dikkat çekici. Külünk’ün örgütün yöneticilerine, “Soykırım eylemlilikleri hakkında Almanya’daki Kürtlere saldırarak korku iklimi yaratmaları talimatı verdiği” Alman istihbaratının telefon dinlemelerine yakalanmıştı. Almanya’da eyalet savcısının, örgüte silah ve lojistik destek sağlanması ile Ankara’daki siyasi ilişkileri arasında kurduğu bağlantı sonrası Külünk, Almanya ziyaretlerini durdurmuştu.

Örgütün siyasi ilişkileri sadece Külünk ile sınırlı değil. Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik’in, örgütün dünya lideri olarak nitelenen Mehmet Bağcı ve yanındaki grubu sarayda kabul etmesi dikkat çekmişti. Bağcı’nın bu ziyarette örgütün logosu olan bir tişört giyerek fotoğraf vermesi, ilişkilerin yakınlığına yönelik delil niteliğinde. Bağcı, daha önce örgüte silah sağlanmasında da ismi geçmiş ve 2019’da hüküm giymişti.

ÇAKARLI ARAÇ BİLE VERDİLER

Öte yandan kendisini ''iş insanı olarak'' tanıtan fakat Almanya'da yasaklı çetenin yöneticilerinden olan Taner Ay'ın da Türkiye'de AKP'yle yakın ilişki içinde olduğu ortaya çıkmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla farklı birçok etkinlikte yan yana gelen Taner Ay’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanı sıra AKP’li birçok milletvekili ve yöneticiyle de ilişkide olduğu anlaşıldı.