Mısır’da 305 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda oklar IŞİD’i gösteriyor. Ortadoğu Uzmanı Hasan Sivri: Cihatçı terörizm, Türkiye’den bildiğimiz üzere turistik bölgeleri hedef alıyor

Bölgesel denklemlerin sonucu olarak: Cihatçı saldırılar artabilir

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Ravda Camisi’nde düzenlenen saldırıda, hayatını kaybedenlerin sayısı 305’e yükseldi. IŞİD bayraklı kişilerce gerçekleştirildiği Mısırlı yetkililer tarafından açıklanan saldırının ardından bölgedeki son durumu ve IŞİD’in Suriye’de kaybettiği toprakların ardından yeni eylem alanlarına ilişkin gelişmeleri Ortadoğu Uzmanı Hasan Sivri BirGün’e değerlendirdi.

Mısır modern tarihinde en kanlı saldırı olarak tanımlayabileceğimiz son saldırının meydana geldiği bölge, zamanlama ve saldırıyı gerçekleştiren taraf açısından birçok anlamı olduğunu ifade eden Sivri, “Cihatçı terörizm, Türkiye’de meydana gelen patlamalardan da bildiğimiz üzere turistik bölgeleri hedef alıyor. Mısır’daki patlama da turistik bölge olarak ünlenen Sina’da meydana geldi. Bu seferki saldırı çoğunlukla Sufilerin gittiği bir camide gerçekleşti. Tekfirci cihatçılar Sufi akımına ve Sufilere yönelik saldırıları meşru görüyor” dedi. Geride kalan yıllarda Mısır’da Sufi liderlerinin kaçırılıp başlarının kesildiğini anlatan Sivri, “Son saldırının da türüne ve yöntemine baktığımızda cihatçıların vahşet ve barbarlık ile korku salma teorisini, küresel cihadın ana kitaplarından sayılan Vahşet Yönetimi kitabını esas aldıklarını görüyoruz” diye konuştu.

Katar ve İhvan’a yakın birlik, terör listesine alınmıştı
Zamanlamasına bakıldığında Suudi Arabistan liderliğindeki dörtlü ittifakta yer alan Mısır’ın, geçtiğimiz günlerde Doha merkezli Uluslararası Müslüman Alimler Birliği’ni terör listesine alan ülkelerden olduğunu hatırlatan Sivri, şunları söyledi: “Bu birliğin Katar ve İhvan’a yakınlığı biliniyor. Mısır, Libya’da süren silahlı çatışmaların arkasında Katar ve İhvan’ın olduğunu ve Katar’ın Libya’daki IŞİD’e destek verdiğini iddia ediyor. Libya hükümetine destek veren Sisi, Libya’da Katarlı subaylarla çatıştıklarını iddia etmişti. Mısır’daki birçok saldırının ardında Katar’ın olduğunu iddia etmişti. Dolayısıyla Müslüman Alimler Birliği’nin terör listesine alındıktan birkaç gün sonra, Katar’a karşı kurulan ittifak gerginliği yeniden tırmandırmaya karar verdiği ve harekete geçtiği anda Sina’da böyle bir saldırı olması kafalarda soru işareti bırakıyor. Biliyoruz ki ittifak, IŞİD dahil bölgedeki tüm terör örgütlerinin arkasında Katar’ın ve İhvan’ın olduğunu iddia ediyor. Mısırlı yetkililer saldırganların IŞİD bayrağını taşıdığını belirtiyor fakat IŞİD üstlenmiş değil. Yine de bölge ve geçmişteki saldırılara bakıldığında en muhtemel sorumlunun IŞİD olduğunu söyleyebiliriz.”

IŞİD bölgede çekildi ve küçüldü
“Bölgede özellikle Irak ve Suriye’deki yenilgilerden sonra IŞİD’in ciddi bir çekilme ve küçülme içerisinde olduğunu biliyoruz. Sina yarımadasında IŞİD’in varlığını, saldırılarını ve genişlemeye çalıştığını görüyoruz. Bu durum Sisi’yi endişelendiriyor. Bu yüzdendir ki Sisi geçen haftalarda Hariri krizinde ‘bölgede yeni krizler yerine kaçan IŞİD’lilere odaklanalım’ vurgusunu yapıyordu. Aslında bu vurgusunda kendi açısından haksız sayılmaz. Kaçan IŞİD’liler, bölge çatışmalarında ve rekabetlerinde yeni bir saha olarak Mısır’da kullanılabilir. Özellikle Katar’a yönelik hamlelerin tırmandırıldığı bu dönemde Mısır’da başka saldırılar görebiliriz. Türkiye halklarının da birçok defa kurbanı olduğu saldırıları gerçekleştiren aşırıcı fikir ile her alanda mücadele edilmesi gerektiği aksi takdirde sadece Irak ve Suriye değil özellikle bölge ülkeleri ve dünya bu akımdan etkilenecek uyarıları çokça yapıldı.”

Türkiye’ye doğru IŞİD’ci kaçışı oldu
“Bölgede 100 bine yakın IŞİD’ci vardı ve IŞİD düştükten sonra bir kısmı farklı bölgelere dağıldı. Türkiye’ye doğru da bir IŞİD kaçışı oldu. Kaçan IŞİD’ciler, 2014-2016 sürecinde Avrupa’da saldırılar gerçekleştirdiği gibi cihatçı uzmanlarına göre önümüzdeki süreçte de saldırılar görebiliriz.”