Venezuela hükümeti, ABD ve destekçisi ülkeler tarafından ‘terör örgütlerine faaliyet alanı yaratmak’ ile suçlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’yı ‘Lübnan Hizbullah’a destek vermek’ ile suçlayarak yaptırımlarla tehdit etti

Bolivarcılar hedefte

Dış Haberler Servisi

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da önceki gün “Amerika Kıtası Terörizmle Mücadele 3. Bakanlar Konferansı” düzenlendi. Konferansa aralarında ABD, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Meksika’nın da bulunduğu 25 ülkenin dışişleri bakanları katıldı.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler Terörizmle Mücadele Komitesi ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) temsilcileri de yer alırken İspanya ve İsrail de gözlemci ülkeler olarak katıldı. Konferansa katılan ülkelerin ana hedefi ise Bolivarcıların iktidarda olduğu Venezuela oldu.

Venezuela’da darbe girişimleri deneyen, muhalif grupları finanse eden en son kendi kendini devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu destekleyen ABD, Venezuela’yı “Lübnan Hizbullah’a faaliyet alanı yaratmak” ile suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Hasan Nasrallah’ın lideri olduğu Lübnan Hizbullah’ın Venezuela’da faaliyet gösterdiğini iddia ederek, “Venezuela, sadece bir yerlerde bomba patlatanları değil, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) silah bırakmayan unsurlarına da kolaylık sağlıyor” dedi.

“Özellikle bir yaptırımdan bahsetmiyoruz ama herkes ABD’nin yapacaklarının bitmediğini bilmeli” diyen Pompeo, Hugo Chavez’in halefi Nicolas Maduro karşısında Juan Guaido’yu desteklemeye devam edeceklerine işaret etti.

‘ARKA BAHÇE’ HEDEF GÖSTERDİ

ABD’nin “arka bahçesi” olduğu bilinen Kolombiya da Venezuela’yı “terör destekçisi” olmak ile suçladı. Kolombiya’da hükümeti yolsuzluğa ve cinayetlere batmış olan bu nedenle ülkesindeki protestolarda istifası istenen Ivan Duque, konferansa katılan isimler arasında yer aldı.

Konuşmasında, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya “Diktatör” diyen Duque, “Hizbullah hücrelerinin, Diktatör Nicolas Maduro’nun izni ve anlaşmasıyla Venezuela’da varlık gösterdiğini gördük” dedi. Kolombiya, Venezuela’nın Bogota Büyükelçiliği’nde Juan Guaido’nun partisi AN milletvekili Tomas Guanipa’yı temsilci olarak tanıyor.

KRİZİ BÜYÜYOR

ABD’nin Venezuela’da başkanlığını desteklediği Juan Guaido’nun ülkeden çıkış yasağı bulunmasına karşın konferansa katılması da bir diğer dikkat çeken gelişme oldu. Konferansta, “Bu sadece bir diktatörlük değil, Lübnan Hizbullah’ı da koruyan ve finanse eden bir diktatörlüktür” diyerek Venezuela hükümetini hedef alan Guaido, performansı nedeniyle ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan tam puan aldı.

Pompeo, konferansın sonunda Guaido’yla görüşerek desteğini yineledi, “Venezuela’da demokrasinin yeniden oluşturulması için gösterdiği çabalar” için tebrik etti.

Guaido aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği bu yılki zirvesine de katılacak. Batı’nın desteğini arkasına alan Guaido, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir görüşme gerçekleştirecek.

ARJANTİN’İN İSRAİL’LE İLİŞKİSİ

Toplantıya katılan Arjantin, Paraguay ve Honduras ise Lübnan Hizbullah’ı ‘Terör örgütleri listesi’ne dahil eden ülkeler arasında yer alıyor. Öte yandan Arjantin’in “halkçı adayı” olarak 10 Aralık’ta başkan seçilen Alberto Fernandez’in ilk resmi ziyareti için İsrail’i tercih etmesi dikkat çekiyor. “IMF borcunu ödemeyiz” diyerek iktidara gelen Fernandez, ABD’nin bölgedeki müttefiki İsrail’e dün ziyaret gerçekleştirdi. Fernandez, Kudüs’te düzenlenecek ‘Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’ne katılacak.