Bolivya’da 15. yüzyıl yerli mezarları keşfedildi

Bolivya’da, bir zamanlar bölgede yaşayan yerli bir medeniyete ait en az 500 yıllık eser ve insan kalıntıları içeren mezarlar keşfedildi.

Bolivya’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı, üç ay önce bir madencilik projesinin bölgede arkeolojik kalıntılar keşfetmesi üzerine, arkeolojik kazılar yapılmasına karar verdi.

Arkeologlar, Bolivya’nın başkenti La Paz’ın 30 kilometre güneybatısında bulunan bir yeraltı mezar odasında, Pacajes halkına ait olabileceğini söyledikleri mezarları buldular.

Arkeolog Wanderson Esquerdo, “Mezarlığın içinde iki özel mezar bulduk. Bunlardan birinin içinde 108 farklı kişiye ait kalıntılar çıktı. Aradan geçen zaman içinde oldukça kötü durumdalardı, ama bireylerle birlikte gömülen eserleri kurtarabildik” dedi.

Bulunan mezarlardan ikisi yağmalanmıştı fakat diğerleri ilk gömüldüğü günden sonra hiç açılmamıştı.

bolivya-da-15-yuzyil-yerli-mezarlari-kesfedildi-533542-1.

Arkeofili'nin Voa News'den aktardığı habere göre, bilim insanları mezarlara ulaşabilmek için, sadece 70 cm çapında ve 3 metre derinliğindeki yuvarlak bir delikten aşağı girmek zorunda kaldı.

Bölgedeki en büyük mezarda insan kalıntılarına ek olarak, pişmiş toprak ve ahşap çömleklerin yanı sıra metal nesneler de ortaya çıktı.

Esquerdo, “Açıkça İnka kültürüne ait eserlerin dışında, İnka kültürüne ait olmayan, Aymara kültürüne ait başka eserler de vardı” dedi

Pacajes halkının İnkaların fethi tarafından yok olmamış olabileceğine inanan arkeologlara göre, 15. yüzyıl ortalarında İnka İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar, yerli Aymara Krallığı Bolivya yaylalarında gelişmişti ve bir tür salgın hastalık kurbanı olmuştu.

bolivya-da-15-yuzyil-yerli-mezarlari-kesfedildi-533543-1.

Bolivya’nın Kültür ve Turizm Bakanı Wilma Alanoca, keşfin “benzersiz ve eşi görülmemiş” olduğunu söyledi

Arkeolojik kazılar geçtiğimiz Haziran ayında başladıktan sonra, arkeologlar mikroorganizmaların cesetlerin yumuşak dokularına zarar verdiğini ve kalıntıları hızla parçaladığını söyledi. Mezar odasındaki aşırı nem ve yüksek tuzluluk da, gömülü nesnelerin çoğunu da çürütmüştü.