Bolivya'da eski Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği sürece ilişkin yürütülen soruşturmada, 13 Mart'ta gözaltına alınan eski geçici Devlet Başkanı Jeanine Anez ile eski Enerji Bakanı Rodrigo Guzman ve eski Adalet Bakanı Alvaro Coimbra hakkında 4 ay ‘önleyici tutuklama’ kararı verildi.

Bolivya'da darbeciler tutuklandı

Bolivya basınında çıkan habere göre, ülkede "darbe davası" olarak bilinen soruşturma kapsamında, hakkında 6 ay önleyici tutuklama istenen Anez, Guzman ve Coimbra, 8 saatten fazla süren duruşmada, hakim Regina Santa Cruz'un karşısına çıktı. Hakim Cruz, bu kişilerin soruşturmaya müdahale etme ve kaçma riskleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında 4 ay süreyle önleyici tutuklama kararı çıkardı.

Bolivya'da, Morales'in "darbe" olarak nitelediği istifa sürecinin ardından geçici devlet başkanlığı görevine getirilen Anez ile eski 5 bakan hakkında 13 Mart'ta yakalama kararı çıkarılmıştı.

DARBE KARŞITI PROTESTOLARDA EN AZ 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bolivya'da, 20 Ekim 2019'daki seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, ‘seçimlerde hile yapıldığı’ bahanesiyle eylem düzenleyen muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestolarının, polisin isyanının ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve ertesi gün ülkesinden gitmek zorunda kalarak, önce Meksika'ya, ardından da Arjantin'e gitmişti.

O dönem, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, Anez karşıtları günler süren protestolar düzenlemiş ve bu protestolarda 30'dan fazla kişi ölmüştü.

En son seçimleri üç kez erteleyerek seçim hakkını gasp eden darbeci yönetim tepkilerin artması üzerine genel seçimleri geçen sene düzenlemiş ve Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce yüzde 55 oy alarak seçileri ilk turda kazanmıştı. Bu seçim zaferinin ardından eski yönetimdeki çok sayıda darbeci isim ülkeden kaçmış, Morales de ülkesine geri dönmüştü.

Morales, Arce’nin genel seçimi kazanmasının ardından, ayrılışının 1. yılında ülkesine dönmüştü.

Kaynak: AA