Bolivya’nın yeni başkanı: Küba’yla ilişkiler gelişecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bolivya'daki seçimlerde ABD destekli darbeci yönetime karşı galip gelen Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce, dış politikayla ilgili "Küba, Venezuela ve İran'la yeniden ilişkileri kuracağız" mesajı verdi.

Önceki gün halka seslenen Arce, "Karşılıklı saygı ve egemenliğe dayalı olarak tüm ülkelere kapılarımızı açacağız. Anez hükümeti, Bolivya halkını Küba'yla Rusya'nın tıbbına ve Çin'deki ilerlemelere erişimden mahrum bırakarak çok ideolojik bir şekilde hareket etti. Küba, Venezuela ve İran'la ilişkilerimizi yeniden tesis edeceğiz" açıklaması yaptı.


'HATANIZI TELAFİ EDİN'

Ülkedeki seçim süreçlerini takip eden Amerikan Devletleri Örgütü'nü (OAS) de hatalarını düzeltmeye çağıran Arce, "OAS'ın Evo Morales'e karşı darbeye bahane edilen 2019 seçimleriyle ilgili raporunun yanlış olduğu defalarca kanıtlandı. Eğer telafi etmezse biz diğer ülkelerle birlikte, bize saygı duyan uluslararası kuruluşlarla çalışacağız" açıklaması yaptı.

AB'DEN BOLİVYA'YA MESAJ

Öte yandan Avrupa Birliği'nden Bolivya'nın yeni hükümetiyle çalışılacağı yönünde mesaj verildi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Bolivya halkını barışçıl seçimler nedeniyle tebrik ediyoruz. Yeni hükümetle çalışmak için güçlü isteğimizi dile getiriyoruz" açıklaması yaptı.