ABD destekli cunta hükümetini sandıkta yerle bir eden Sosyalizme Doğru Hareket Partisi’nin (MAS) başkent La Paz’daki genel merkezine bombalı saldırı düzenlendi. Cumhurbaşkanı seçilen Luis Arce'ın da toplantıda olduğu açıklandı.

Bolivya’nın yeni sosyalist başkanı Luiz Arce’a bombalı saldırı düzenlendi

Bolivya'daki seçimlerde ABD destekli darbeci yönetime karşı galip gelen Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce, La Paz kentindeki parti genel merkezinde bir toplantıdayken bombalı saldırıya uğradı.

Saldırıya ilişkin Television Universitaria ve Red Uno'ya açıklamalarda bulunan Parti'nin basın sözcüsü Sebastian Michel, “La Paz kentindeki partimizin genel merkezde yapılan ve Cumhurbaşkanı Luis Arce'ın da bulunduğu toplantıya dinamitle saldırı düzenlendi. Hükümetimiz herhangi bir silahlı çeteye taviz göstermeyeceketir" açıklamasını yaptı.

'TOPLUMDA ENDİŞE YARATMAK İSTENİYOR'

Telesur'un haberine göre, Michel tarafından yapılan açıklamada saldırı ardından ölen yada yaralanan olmadığı belirtilirken, güvenlik güçlerinin konuyla ilgili açıklama yapmamış olması ve gerekli önlemleri almadığı sert bir biçimde kınandı.

Polis yetkilileri, olaya ilişkin soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Saldırıya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Evo Evo Morales, “La Paz’da Genel Merkeze yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Küçük gruplar toplumda endişe yaratmak için şiddet ortamı yaratmayı hedefliyor. Ancak başarılı olamayacaklar. Provokasyona gelmeyeceğiz. Devrimimiz barışçıl ve demokratiktir” dedi.

ZAFERİN KİLİT İSMİ MİLİTAN MADENCİ GEÇTİĞİMİZ HAFTA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Geçtiğimiz haftalarda Maden İşçileri Sendikası Federasyonu'nun (FSTMB) lideri Orlando Gutiérrez saldırı düzenlenmiş, Gutiérrez saldırı sonrasında hayatını kaybetmişti.

bolivya-nin-yeni-sosyalist-baskani-luiz-arce-a-bombali-saldiri-duzenlendi-801786-1.

Bolivya'nın en önemli sendika liderlerinden biri olarak kabul edilen Gutiérrez, ABD destekli cunta hükümetinin başında olan Jeanine Anez rejimine karşı direnişin kilit örgütleyicisiydi. Sosyalizme Doğru Hareket’ten (MAS) zaferini savunmak için mücadele eden Gutiérrez, silahlı maden işçilerinin La Paz'a yürüyüşlerini de yönetmişti.

ARCE, SEÇİMİ YÜZDE 52’LİK OYLA KAZANMIŞTI

Bolivya halkı ülkedeki ABD destekli cunta hükümetini sandıkta yerle bir etmiş, seçimlerde Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) adayı Luis Arce’u desteklemişti. Oyların yüzde 52,4’ünü alarak ilk turda seçimi kazanan Arce, “Demokrasi ve umudu yeniden kazandık. Toplumsal örgütlerle birlikte çalışma bağlılığımızı yineliyoruz. Bir ulusal birlik hükümeti kuracağız” demişti.

LUİS ALBERTO ARCE KİMDİR?

28 Eylül 1963 Bolivya’nın başkenti La Paz’da doğan Luis Alberto Arce Catacora, Başkan Evo Morales’in kabinesinde Ekonomi Bakanı olarak görev aldı. 2006 yılında atanan Arce, Bolivya'daki Hidrokarbon, Telekomünikasyon ve Madencilik şirketlerinin kamulaştırılmasını ve Güney Bankası'nın kurulmasını denetleyen isimdi. Gayri safi yurt içi hasıla’nın yüzde 344 artması ve yoksulluğun yüzde 38’den 15’e düşmesi ile Bolivya ekonomisinin gelişme göstermesinde büyük payı bulunuyordu. 2011 yılında, Amerikan Ekonomi Dergisi Arce'yi, 18 bölge ülkesi arasında en iyi 8'inci Ekonomi Bakanı olarak sıralamıştı.