Bolivya’nın yerli halkı, darbecilerin bir an önce yargılanmasını istiyor

Dış Haberler

Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı yapılan Amerikancı darbenin mimarları Jeanine Anez başta olmak üzere birçok darbeci yöneticinin tutuklanması ve haklarında dava açılması halktan destek görüyor.

Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) lideri Luis Arce hükümetine destek için ülkede onbinlerce kişiyi bulan mitingler düzenleniyor. Bolivyalılar, Anez iktidarı döneminde işlenen sayısız insan hakları ihlalleriyle ilgili yargılamaların yapılmasını istiyor.


'ADALET İSTİYORUZ'

Peoples Dispatch'in haberine göre, Bolivya'da yerli ve kadın örgütlerinin yer aldığı Birlik Paktı tarafından düzenlenen eylemlerde adalet talebi öne çıktı. Anez ve eski bakanlarının tutuklanmalarının adaletin bir parçası olduğunu, bunun "siyasi zulüm veya intikam eylemleri" olmadığını ifade eden eylemciler adil yargılama yapılmasını da talep etti.

Birlik Paktı'nda yer alan Bolivya Yerli Kadınları Konfederasyonu (Bartolina Sisa) Genel Sekreteri Flora Aguilar, "Demokrasiyi yeniden kurmak için o kadar çok kardeş kaybedildi ki, onlar için adalet istiyoruz" açıklaması yaptı.

Morales'e karşı Kasım 2019 darbesinin Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla başta olmak üzere birçok uluslararası şirket tarafından ülkedeki lityum yataklarını yağmalamak için desteklendiği ortaya çıkmıştı. Geçen yıl yapılan seçimlerde MAS'ın yeniden iktidara gelmesiyle Morales de yurduna geri dönmüştü.