Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jail Bolsonaro, iki yıllık iktidarının en geniş kapsamlı kabine değişikliğine imza attı. Bolsonaro, bu değişiklikle adalet bakanı, dışişleri bakanı ve savunma bakanı başta olmak üzere, 3 de üst düzey kabine üyesini değiştirdi.

Bolsonaro, bakan değiştirmeye doyamıyor: 6 üst düzey kabine üyesi değiştirildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jail Bolsonaro, 2 yıllık iktidarı süresinde en geniş kapsamlı kabine değişikliğine imza attı.

Göreve geldiğinden bu yana, Brezilya’da yaşanan Covid-19 ölümlerinin, yanlış sağlık sistemi politikalarının ve halkın yoksullaşmasının suçunu yine halkta arayan Bolsonaro, bu kez faturayı bakanlara kesti.

Adalet bakanlığı, savunma bakanlığı ve dışişleri bakanlığı başta olmak üzere, Brezilya başsavcısı, hükümet sekreteri ve bakanlık seviyesinde görev yapan kabine şefini de değiştiren aşırı sağcı başkan, görev değişikliklerini Twitter hesabından duyurdu.

Dışişleri bakanlığı görevine hafta sonu ağır eleştirilerin ardından istifa eden Ernesto Araújo’nun yerine Carlos Alberto Franco França aldı. Kabinedeki en şaşırtıcı değişiklik ise Fernando Azevedo e Silva'nın yerine Walter Souza Braga Netto'nun savunma bakanı olarak atanması oldu. Polis komutanı Anderson Torres ise adalet bakanı seçildi.

Kabine şefliği görevine Luiz Eduardo Ramos, Brezilya başsavcılığına Andre Luiz de Almeida Mendonça’in yanı sıra hükümet sekreterliği görevine de Flavia Arruda’nın getirildiği duyuruldu.

Yeni kabine üyeleriyle ilgili bir diğer dikkat çekici durum ise yeni ekibin Kongre'de Bolsonaro'yu destekleyen bir sağcı partiler koalisyonuyla bağlantılarının bulunması.

YENİ KABİNE SAĞCI KOALİSYONDAN OLUŞUYOR

Bolsonaro’nun bu değişiklikle beraber, ülkede son zamanlarda sık sık eleştirilerin odağında bulunan hükümetin daha sağcı bir blok haline gelip, eleştirilere daha sert yöntemlerle cevap vermesi bekleniyor.

Aşırı sağcı başkan, ülkedeki Covid-19 salgınında iyice bocalamış ve sağlık sisteminin çökme noktasına kadar gelmesine yol açmıştı. Sağlık alanında yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine 4 kez sağlık bakanı değiştiren Bolsonaro, yaşanan sorunlara çare olamamıştı. Onu eleştiren halka ise daha sonrasında, ‘sızlanmayı bırakın’ demişti.

Son olarak eyalet valililerinin aldığı yerel kısıtlama önlemelerini de eleştiren Bolsonaro, valilere, “Demokrasi ve özgürlük için silahlı kuvvetlere güvenebilirsiniz. Özgürlüğümüzden vazgeçeceğimizi düşünüyorlarsa, yanılıyorlar. Bazı tiranlar özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışıyor. Ama ben halkım için her şeyi yaparım” demişti.

Latin Amerika ülkesi, Covid-19 salgınında 12 milyon 577 bin 354 vaka sayısıyla en fazla vakaya sahip ikinci ülke olmasının yanı sıra 314 bin 268 can kaybına sahip.

Ülkede şimdiye kadar sadece 17 milyon 700 bin aşı yapıldı, bu da ülkede ciddi infiale yol açarak Bolsonaro hükümetinin eleştirilerin odağında yer almasına yol açtı.