ABD destekli sağ muhalefetin parlamento ve yargı darbesiyle krize sürüklediği Brezilya’da yeni başkan sağcı milyarder Bolsonaro oldu. Bolsonaro, Trump hayranı

Bolsonaro kazandı Brezilya kaybetti

Brezilya’da devlet başkanlığına Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) adayı aşırı sağcı Jair Bolsonaro seçildi. Eski bir asker olan Bolsonaro, oyların yüzde 55,2’sini, İşçi Partisi’nin (PT) adayı Fernando Haddad ise oyların yüzde 44,8’ini aldı. Bolsonaro seçilmesinden sonra yaptığı ilk açıklamada “Sosyalizm, komünizm, popülizm ve aşırı sol ile hiçbir temasımız olmayacak. Brezilya’nın kaderini değiştireceğiz” dedi.

Tropik Trump olarak adlandırılan, konuşmalarında sık sık ABD Başkanı Donald Trump’a olan hayranlığını dile getiren Bolsonaro, oldukça tartışmalı bir isim.

Kadınlara, siyahilere, eşcinsellere, yerlilere karşı yaptığı açıklamalarla biliniyor. Darbe dönemini savunan, işkenceyi meşru gören Bolsonaro, Şili diktatörü Pinochet için “Diktatörlük döneminde daha fazla insan öldürülmüş olsaydı ülke bugün çok daha iyi bir yerde olurdu” ifadelerini kullanmıştı.

Bireysel silahlanmanın da artması gerektiğini savunan Bolsonaro seçim kampanyasında, “Her dürüst vatandaş, erkek ya da kadın, eğer evlerinde silah bulundurmak isterlerse belli kriterlere bağlı olarak silah sahibi olabilmeli” ifadelerine yer vermişti.

Kürtaj karşıtı, kadın düşmanı
Kadın düşman, kürtaj karşıtı açıklamalarıyla da bilinen Bolsonaro, kürtaj için “Brezilyalıların parası bu işi özendiren sivil toplum kuruluşlarının finansmanı için kullanılmayacak” demişti. İşçi Partisi milletvekili Mario do Rosario’ya, “Sana tecavüz bile etmem çünkü sen buna değmezsin” demesiyle de gündeme gelmişti.

Playboy dergisine verdiği röportajda, eşcinsel bir oğlum olsaydı onu sevemezdim. İkiyüzlü olamam. Eşcinsel olmasındansa trafik kazasında ölmesini tercih ederdim” diyen Bolsonaro Afro-Brezilyalı yerli topluluklar için “bunlar faydasız insanlar” demişti.

İlk ziyaret İsrail’e
İsrail’le oldukça yakın ilişkiler içinde bulunan Bolsonaro, büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak istediğini belirtmişti. İlk yurtdışı ziyaretini de İsrail’e yapacağını açıklayarak, “Filistin bir ülke mi? Filistin bir ülke değil. O zaman burada bir büyükelçiliğinin de olmaması gerekir” ifadelerine yer vermişti.

***

Piyasalar memnun

Seçimin ardından Brezilya Borsası Asya işlemlerinde yüzde 12 oranında arttı. Yatırımcılar da Bolsonaro’nun seçimi kazanmasından memnun görünüyor. Bunda Bolsonaro’nun yatırım bankacısı Paolo Guedes’i ekonomik danışman yapmasının payı var. Guedes’e yeni yönetimin ekonomi bakanı gözüyle bakılıyor.

Trump’tan Bolsonaro’ya tebrik
Konuşmalarında sık sık ABD Başkanı Donald Trump’a olan hayranlığını dile getiren aşırı sağcı lideri, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Trump arayarak tebrik etti. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Trump ve Bolsonaro arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Trump’ın, Bolsonaro’yu seçim zaferi için tebrik ettiğini belirten Sanders, “İki lider de ABD ve Brezilya halkının yaşamlarını geliştirmek için yan yana çalışacaklarına dair güçlü bir taahhütte bulundular.” ifadelerini kullandı.

***

Brezilya, Bolsonaro‘dan daha büyük

İşçi Partisi’nin adayı Haddad seçim sonraısndaki açıklamasında “Bize eşlik eden 45 milyon seçmene teşekkür etmek istiyorum, güveniniz için çok minnettarım ve daha iyi bir gelecek için birlikte çalışacağız” dedi. İşçi Partisi taraftarları Sao Palo’da protesto gösterisi düzenledi ancak gösteriye polis biber gazıyla müdahale etti.

Radikal sol, PSOL’un ilk turdaki adayı Guerma Boulos ise açıklamasında “Brezilya, Bolsonaro ‘dan daha büyük. Demokrasimiz ciddi olarak tehlikede. Biz korkmuyoruz, hapishane ya da sürgün seçenekleri arasında bizim seçimimiz sokaklar. Direniş yükselecek!” dedi.