Koronavirüsü 'küçük bir grip' olarak tanımlayan ve salgına karşı tavrıyla tepki çeken Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun üçüncü testi de pozitif çıktı.

Bolsonaro'nun üçüncü Covid-19 testi de pozitif çıktı

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun üçüncü testi de pozitif çıktı.

Brezilya basınının Devlet Başkanlığı Sarayı Planalto'ya dayandırdığı haberde, Bolsonaro'nun sağlık durumunun iyi gittiği kaydedildi.

Haberde, Bolsonaro'nun "dün yaptırdığı Covid-19 testinin pozitif çıktığı" ifade edildi.

Bolsonaro'nun, karantinadan "sıkıldığı" için geçen hafta yaptırdığı Covid-19 testi de pozitif sonuçlanmıştı.

BOLSONARO'NUN SALGINA KARŞI TAVRI TEPKİ ÇEKİYOR

bolsonaro-nun-ucuncu-covid-19-testi-de-pozitif-cikti-759803-1.

Brezilya'da şubat ayının sonlarında ilk vakanın görülmesinin ardından virüs kaynaklı ölüm sayısı 80 bini geçti. Brezilya'nın 5 aydan kısa bir sürede dünyada ABD'nin ardından salgından en çok etkilenen ülke konumuna gelmesinde aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun tavrı eleştirilirken, hükümetin salgına karşı sert önlemler almayışı ve Bolsonaro'nun halkı yanlış yönlendiren tavırları salgının artmasına sebep gösteriliyor.

Bolsonaro, salgının başlangıcında, mart ayının sonlarında kendisinin sporcu geçmişine güvenerek, "Eğer virüs bana bulaşsa endişe etmezdim çünkü küçük bir grip veya soğuk algınlığı gibi olurdu" demişti.

Bolsonaro, birçok kez virüsün halkın çoğuna bulaşacağını belirtti ve nisan ayının başlarında, "Bu virüs yağmur gibi, halkın yüzde 70'i ıslanacak" benzetmesinde bulundu.

Aynı benzetmeyi Covid-19 testi pozitif çıktığında da yapan Bolsonaro, yüksek risk grubunda olan kişilerin hayati tehlike taşıdığını, yaşlıların ve engellilerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Bolsonaro, en başından beri karantinaya karşı tutumunu değiştirmeyerek, ekonomik korkular nedeniyle birçok kez, karantina uygulayan yerel yöneticilere ticareti açma çağrısında bulundu.

Açıklamalarının dışında Bolsonaro, mart ve nisan aylarında destekçilerinin düzenlediği gösterilere katılarak bazılarında maske ve sosyal mesafe gibi önlemlere de dikkat etmedi.

Bolsonaro hakkında haziran sonunda, halka açık alanlarda maske takması için mahkeme kararı çıkarıldı ve aksi takdirde para cezası uygulanmasına hükmedildi ancak Temyiz Mahkemesi, kararı "gereksiz" bularak reddetti.

BREZİLYA, GÜNEY AMERİKA'DA SALGININ MERKEZİ

bolsonaro-nun-ucuncu-covid-19-testi-de-pozitif-cikti-759804-1.

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya, Güney Amerika'da salgının merkezi konumunda bulunuyor.

Ülkede koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 81 bin 487 olurken, 2 milyon 159 bin 654 kişide virüs tespit edildi.

Yaklaşık 46 milyon nüfuslu, ülkenin ticaret merkezi Sao Paulo eyaleti, 422 bin 669 vaka ve 20 bin 171 virüs kaynaklı ölümle ülkenin salgından en çok etkilenen bölgesi olarak öne çıkıyor.

Virüsten iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 465 bin 970 olarak kayda geçti.