Brezilya’da aşı karşıtı, ırkçı ve cinsiyetçi Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun istifa etmesi için 70 kentte mitingler yapıldı. Yurttaşlar öncelikli olarak acil ve ücretsiz Covid-19 aşısı talep etti. Bolsonaro ise kendisini otoriterlikle suçlayanlara “Her şey bana bağlı değil” şeklinde bir yanıt verdi.

Bolsonaro’nun vadesi doldu: İstifa et

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya’nın sağcı devlet başkanı Jair Bolsonaro'ya karşı ülkenin 70 kentinde hafta sonu mitingler düzenlendi. Sendika ve kitle örgütlerinin çağrılarıyla yapılan mitinglerde öne çıkan ortak talep, acil ve ücretsiz Covid-19 aşısı oldu. 244 bin kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, kendisi de koronavirüse yakalanmasına rağmen salgın önlemlerini reddeden Bolsonaro aşı karşıtlığını savunduğu için de tepki nedeni Amazon ormanlarına yönelik yağmacı politikaları, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleri de eleştirilen Bolsonaro'nun istifa etmesi için ülke kamuoyunda çağrılar yapılıyor.


YOKSULLUK ARTIYOR

Güney Amerika'daki gelişmelere yer veren haber sitesi TeleSUR'un Brezilya muhabiri André Vieira, işsizliğin hızlıca arttığı ülkede protestoların Bolsonaro hükümeti tarafından askıya alınan acil yardımların geri verilmesi için de düzenlendiğini belirtiyor. Vieira, "Ülkede 14 milyon insan işsiz. 40 milyon Brezilyalı'nın aşırı yoksulluk içinde yaşadığı tahmin ediliyor. Acil yardımların bir an önce yeniden sağlanması gerekiyor. Çoğu kişi için hayatta kalmanın tek kaynağı bu" diyerek durumu açıklıyor.

Bolsonaro ise hafta sonu partisi Sosyal Liberal Parti'nin bir etkinliğinde yaptığı konuşmada kendisini "otoriterlik" ile suçlayanları eleştirdi. Bolsonaro, "Bazıları her şeyi yapabileceğimi düşünüyor. Eğer her şey bana bağlı olsaydı, yaşayacağımız yönetim bu olmazdı. Brezilya'da demokrasiyi temsil ettiğim her şeye rağmen otoriterlikle suçlanıyorum" ifadelerini kullandı.

***

SİLAHLARA ERİŞİM DAHA KOLAYLAŞTI

Brezilya Sosyalist Partisi (PSB), Bolsonaro'nun ateşli silahlara erişimi kolaylaştırmak için onayladığı dört yasanın askıya alınması için Yüksek Mahkeme'ye dava açtı. PSB, buna ilişkin yaptığı açıklamada "Bolsonaro'nun kararı sayesinde vatandaşlar altı adet silah bulundurabilecek. Söz konusu yasalar vatandaşları gerçek cephaneliğe sahip olmaya teşvik ediyor ve bu da şiddet, ölüm oranlarında artışa yol açacaktır. Suç çetelerinin ateşli silahlara daha fazla erişiminin olması çok tehlikeli" tepkisi verdi.