Brezilya Parlamentosu soruşturma komisyonunun, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun pandemide görevi suistimal soruşturmasında, Hindistan Devlet Başkanı Modi ile özel şirketler için yaptığı görüşmeler takıldı.

Bolsonaro ve Modi arasındaki pazarlık soruşturuluyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya'da 480 binden fazla kişinin pandemiden hayatını kaybetmesi üzerine, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya pandemi yönetimindeki ihmalleri üzerine parlamento soruşturma açtı. Soruşturma komisyonunun inceleme dosyasında Bolsonaro'nun Hindistan Devlet Başkanı Narendra Modi ile yaptığı telefon görüşmeleri de bulunuyor.

MODİ İLE PAZARLIK

27 Nisan'da başlayan soruşturma, bazı senatörlerin tartışma yaratan hidroksiklorokin alımı kararına itirazlarını da gündeme getirdi. Koronavirüse karşı hiçbir etkisi kanıtlanmamış olan maddenin alımı için Bolsonaro'nun iki Brezilyalı şirket adına Modi ile pazarlık yapması, soruşturma konusu oldu.

O Globo gazetesinin yayınladığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından kayda alınan görüşmede, Bolsonaro, Modi'den hidroksiklorokin ham maddesini, iki Brezikya'lı şirkete en kısa zamanda göndermesini talep ediyor. Bolsonaro'nun meslektaşına "Koronavirüs tedavilerimizde çok başarılı sonuçları oldu" diyerek istediği maddenin, hangi çalışmada başarılı olduğu ise bilinmiyor. Bolsonaro, Hindistan limanında hükümet onayı bekleyen 530 kilogramlık ham madde stoğunun onayını talep ediyor. Ayrıca, bir başka Brezilyalı şirketin ham madde talebini de "Brezilya'da hayat kurtaracak insani yardım" olarak açıklıyor.

ŞİRKETLER SORUŞTURULUYOR

Görüşmeden birkaç gün sonra ham madde ithalatı gerçekleşirken, Bolsonaro Modi'ye tüm kanallardan teşekkür ediyor. Hidroksikloroksin ithalatı yapan iki büyük Brezilyalı şirket Apsen ve EMS, Bolsonaro'nun açıktan destekçileri. Apsen'in başkanı Spallicci, sosyal medyadan da Bolsonaro'ya destek mesajları yayınlamıştı. İki şirketten temsilciler de soruşturma için çağrıldı.

Soruşturma komisyonu başkanı Omar Aziz, bu kadar büyük miktarlarda ham madde ithalatının neden yapıldığını araştırdıklarını açıkladı. Pandemide herhangi bir etkisi olmayan bir madde için diplomatik kanallardan bu denli ısrarlı bir pazarlık yapılmasından kimin karlı çıktığını soruşturduklarını belirtti.