Brezilya’da neoliberal politikalara teslim edilen sağlık sistemi çökme noktasında. Kamu sağlığı önlemlerini reddeden sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yargılanması talebiyle dün onlarca kentte eylem düzenlendi.

Bolsonaro’ya öfke

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi dönemi yarım milyonu aşkın kişinin hayatını kaybettiği Brezilya'da sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun halk sağlığını hiçe sayan uygulamalarına karşı "Bolsonaro yargılansın" talebiyle dün ülke genelinde protestolar düzenlendi. Bolsonaro'nun salgın sürecinde daha da ağır etkilerinin görüldüğü neoliberal politikaları sonucu ülkede sağlık sistemi çökme noktasına gelirken yurttaşlar salgına karşı daha hızlı adımların atılması gerektiğini savundu. Bolsonaro hükümetinin pandemi döneminde Brezilya halkına aşı teminatı, mali ve gıda yardımı sağlamasını talep eden eylemciler, Bolsonaro'nun pandemi döneminde koronavirüsü inkâr ettiğini ve salgına karşı harekete geçmeyerek, ülkede birçok insanın ölümüne neden olduğunu, halkı ekonomik zorluk ve açlıkla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.

DAYANIŞMA EYLEMLERİ

Başkent Brasília ve 24 eyalette düzenlenen binlerce kişinin katıldığı eylemlerde Bolsonaro'nun istifası talebi öne çıkarken Bolsonaro karşıtı eylemler Brezilya'yla sınırlı kalmadı. "Bolsonaro istifa" sloganıyla dün Almanya, Arjantin, İspanya, Fransa, İngiltere, Kanada, İrlanda, Portekiz ve Venezuela'da da Brezilya halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı. Brezilyalılar, Twitter'da da #19JForaBolsonaro etiketiyle ülkedeki militarizm, ırkçılık, polis şiddeti, işsizlik, kırsal bölgelerde işçilere, yerlilere ve toplumsal hareketlere şiddet ve aşırı sağcılığın yükselişine karşı Bolsonaro'yu istifaya çağıran bir kampanya başlattı.

Salgın döneminde üç kez sağlık bakanının değiştiği Brezilya'da Bolsonaro hükümetinin salgın döneminde ihmallerini araştırmak üzere nisan ayında Meclis'te komisyon kurulmuştu. Bolsonaro'nun kamu sağlığı önlemlerini federal düzeyde uygulamayı reddetmesi üzerine komisyonda başta eski sağlık bakanları olmak üzere devlet görevlileri ifade vermeye devam ederken Bolsonaro'nun suçlu bulunması durumunda Meclis'te azledilmesi gündeme gelecek.

CAN KAYBI ÖNLENMİYOR

Ülkede, Covid-19'dan bugüne kadar 500 bin 800 kişi hayatını kaybetti, 17,8 milyon vaka görüldü ve 211 milyon nüfuslu ülkede 86 milyon kişiye en az bir doz aşı yapıldı. Günlük ortalama can kaybı bu ayın başında bin 600'lere düşmüşken son bir haftada tekrar 2 binlerin üzerine çıktı. Günlük vaka sayısı ortalaması ise 72 bine yükselerek, 25 Mart'ta zirve olarak kaydedilen 77 bine yaklaştı. Brezilya'da Covid-19 aşılarının her iki dozunu da yaptıranların oranı yüzde 11 olurken, salgında üçüncü dalga yaşanabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

***

Doktorlar pandemi dönemi artan şiddete karşı sokakta

Salgınla boğuşan bir diğer ülke Hindistan’da ise doktorlar hafta sonu iş bırakma eylemleri düzenledi, hastanelerin “korunan bölge” ilan edilmesini talep etti. Covid-19’un Delta varyantının görüldüğü ve salgın nedeniyle günde 3 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği ülkede sağlık çalışanları aynı zamanda şiddet vakalarıyla karşı karşıya. Hindistan Tabipler Birliği (IMA) Başkanı Dr. Ya Jayalal, sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesini ve çalışanlara dönük şiddetin son bulmasını isteyerek “Hükümet bizi dinlemezse, bir karar vermek zorunda kalacak ve doktorlar acil hastaları almayacak” açıklaması yaptı. Hastane Doktorları Derneği Başkanı Rohan Krishnan’a göre, geçen yıl, hastanelerde doktorlara yönelik 400’den fazla saldırı vakası rapor edildi. Sağlıkta şiddetle mücadeleye yönelik en son girişim, görev başındaki doktorlara saldıran kişileri 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırmayı amaçlayan 2019 yasa tasarısı olmuştu. Ancak tasarı Hindistan İçişleri Bakanlığı tarafından, sağlığın bir devlet meselesi olduğu için özel bir yasa çıkarılamayacağı gerekçesiyle reddedilmişti.

***

İsrail’in bozulmak üzere olan aşıları göndermesine tepki

Filistin yönetiminin, İsrail’le 1-1.4 milyon dozluk Covid-19 aşı takası anlaşmasını aşıların son kullanma tarihinin çok yakında dolacak olması nedeniyle iptal etmesinin yankıları sürüyor. İsrail Sağlık Bakanlığı aşı dozlarının “tamamen sağlam” ve “şu anda İsrail vatandaşlarına verilen aşılarla her şekilde aynı” olduğunu iddia ederken aşı dozlarının bu ayın sonunda bozulacağını doğruladı. Şimdiye kadar, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistin nüfusunun yaklaşık yüzde 30’u en az bir Covid-19 aşısı olurken, İsrail’in nüfusunun yaklaşık yüzde 55’i tam olarak aşılandı. Geçen hafta, İsrail’in Pfizer/BioNTech aşılarının son kullanma tarihi temmuz ayına yaklaşan dozlarını işgal altındaki Batı Şeria’ya devretmesi ve böylece Filistin Hükümeti’nin geciken aşı kampanyasını hızlandırmasına destek olması konusunda anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya göre, Filistin’in de İsrail’e Pfizer’in sonbahar aylarında teslim etmeyi planladığı taze aşı dozlarını vermesi planlanmıştı. Ancak İsrail’den ilk etapta gelen 90 bin aşının bozulmaya yakın olduğu ortaya çıkması üzerine Filistin yönetimi aşıları geri yollama kararı almıştı.