Bolu Organize Sanayi Bölgesi’nde 800’den fazla işçinin çalıştığı Gezer fabrikasında sendikalaştıkları için işten çıkarılan 50’den fazla işçinin başlattığı eylem devam ediyor. TEKSİF Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, bugün fabrika önünde yaptığı açıklamada, “Arkadaşlarımız, işlerine geri dönene kadar, hakkımız olan Toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar, kitlesel direnişimiz, hukuk ve kanunlar çerçevesinde artarak devam edecek” dedi.

Bolu'da hakları yok sayılan Gezer işçileri direnişe devam ediyor
Fotoğraf: BirGün

Ahin ASLAN

Bolu’da faaliyet yürüten Gezer fabrikasında sendikalaştıkları için işten çıkarılan 50’den fazla işçinin fabrika önünde başlattığı eylem devam ediyor.

Fabrika önündeki eyleme, bugün, Türk-İş’e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) temsilcileri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendika temsilcileri, Türk-İş Bolu İl Temsilcisi Hakan Gülen ve kentte bulunan fabrikalarda çalışan çok sayıda işçi de destek ziyaretinde bulundu.

Ziyarette, işçiler ve sendika adına açıklama yapan TEKSİF Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Ersin Çelik, kısa bir süre önce TİS imzalayabilmek için yeterli sayıya ulaştıklarını belirterek işyeri yönetimi tarafından sendikal hareketin başını çeken işçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldığını söyledi.

“RIZALARI DIŞINDA ÜYELERİMİZİ İSTİFA ETTİRDİ”

Sendikalaşmanın işçilerin anayasal haklarından biri olduğunu vurgulayan Çelik, “İşten atılan kardeşlerimiz yetmedi. İşyeri yönetimi, üyelerimizi tehdit etti, şantaj yaptı. Yetmedi, ellerinden zorla e-devlet şifrelerini aldı. Rızaları dışında üyelerimizi istifa ettirdi” dedi.

Gezer fabrikasında yasal sayıya ulaştıklarını kaydeden Çelik, “İşyeri yönetimi, burada çalışan arkadaşlarımızı korkutmak için ‘alın size sendika’ demek için tespit ettikleri sendika üyesi 50'den fazla kardeşimizi daha işten çıkarttı” diye konuştu.

Çelik, sendikanın yasal olarak elde ettiği TİS haklarına kanunu bir gerekçe gösterilmeden itiraz edildiğini vurgulayarak “Gezer emekçilerinin göstermiş olduğu iradeye işyeri yönetimi kanuni yaptırımları kullanarak engel olmaya çalışıyor. Emekçi kardeşlerimizin hakkı olan toplu iş sözleşmesine kavuşmalarına set çekiliyor” ifadelerini kullandı.

Çelik, açıklamasının devamında şunlara yer verdi:

“Bir kez daha ifade etmek isterim ki, kanuni bir hak olarak görülen toplu pazarlık hakkını engelleme çabaları, uluslararası sözleşmelere göre suçtur. En tabi anayasal hakları olan sendikalı olma haklarını kullanan Gezer emekçileri en kısa sürede hak ettikleri toplu iş sözleşmesi haklarına kavuşacaklar.

Hakkımız olan toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadelemiz hem sahada hem de hukuki boyutta devam edecektir. Unutulmamalıdır ki Türk Ceza Kanunu'nun 118. Maddesi uyarınca Sendikal faaliyete engel olanlar iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Çelik, Gezer yönetimine çağrıda bulunarak işçilerin işe geri alınmasını, yetki itirazının geri çekilmesini ve sendika üyesi olan işçilere tacizin son bulmasını talep etti.