Bolu Belediyesi'nin toplu ulaşım zammına tepki gösteren Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, "Üniversite öğrencileri krizin sorumlusu değildir, faturasını ödeyen de olmayacaktır" açıklamasını yaptı.

Bolu'da üniversite öğrencilerinden toplu ulaşım zammına tepki

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, Bolu Belediyesi'nin toplu ulaşıma yaptığı zamma tepki gösterdi. Açıklamada, "Müşteri değil, öğrenciyiz. Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın" denildi.

medya14.net'ten Ahin Aslan'ın haberine göre, Bolu Belediyesi toplu taşıma ücretlerine zam yaptı. Nisan ayı belediye meclis toplantısında alınan karara göre öğrenci tarifesi 3,75 liradan 5 liraya, tam biniş ücreti ise 5 liradan 7 liraya yükseltildi. Karara tepki gösteren öğrenciler, Aktivite Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. “Bu zamlar yaşanmaz, zamlar geri alınsın”, “Müşteri değil, öğrenciyiz” ve “Ulaşım hakkı engellenemez” sloganları atan öğrencilere, diğer öğrenciler tarafından alkışlarla destek verildi.

Katılımın yoğun olduğu eylemde, “Kavşak yapma, indirim yap” ve “Ağam yeter, ben iptal” yazılı dövizler taşındı. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri adına açıklamayı Kaan Canik okudu. Canik, öğrencilerin artan hayat pahalılığının gölgesinde bir yaşam sürdürülmeye mahkum edildiğini belirterek ekonomik krizin faturasının öğrencilere kesildiği ifade etti.

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ KRİZİN SORUMLUSU DEĞİLDİR”

“Üniversite öğrencileri krizin sorumlusu değildir faturasını ödeyen de olmayacaktır” diyen Canik, “850 TL olan Burs/Kredi ücreti barınma, beslenme, ulaşım, internet gibi temel haklarımızı bile karşılamamaktadır. Birçoğumuz eğitim hayatımıza devam edebilmek için yarı zamanlı işlerde çalışmak zorunda kalıyoruz. Günümüz koşullarında genç işsizlik TÜİK verilerinde dahi yüzde 20’yi geçmiş, enflasyon tarihi bir rekor kırarken genç olarak yaşamak gittikçe zorlaşmaktadır. Üniversite öğrencileri krizin sorumlusu değildir, faturasını ödeyen de olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Özelleştirmelerin, sosyal hakların azaltılması ve güvencesiz çalışma koşullarının öğrencilerin geleceğinin bataklığa çevrildiğini söyleyen Canik, “Ekonominin bariz kötü yönetimi ve öğrenci dostu olduğunu iddia edenlerin zamları hayatımızı zorlaştırmaktadır. Bu ekonomi politikaları sürerken bizler yoksullaştık, küçük bir azınlığı oluşturan patronların ise cepleri dolmaya devam etti. Ekonomik krizin yarattığı yoksullaşma hayatın her alanını etkiliyor” dedi.

“SÖZDE ÖĞRENCİ TARİFESİ 5 TL’YE ÇIKARTILMIŞTIR”

Bolu Belediyesi tarafından alınan zam kararını anımsatan Canik, “Geçtiğimiz günlerde belediye meclisinin aldığı karar ile sözde öğrenci tarifesi 3,75'den 5TL'ye çıkarılmıştır. Faturalarımıza, Temel gıdaya ve kiralara yapılan zamları kabul etmediğimiz gibi Belediye Meclisinden geçen zam kararını da kabul etmiyoruz. Sınav dönemine denk getirilen zam kararı okulumuza ulaşımı kısıtlamakta ve eğitim hakkımızı gasp etmektedir. Zenginlere dokunulmayan bu sistemde, olan yine yoksula, öğrenciye, emekçiye oluyor. Ekonomik krizin yükünü biz taşımak istemiyoruz, bu yükü yaşamımızla ödemeyeceğiz” diye konuştu.

“MÜŞTERİ DEĞİL, ÖĞRENCİYİZ”

Bolu Abant izzet Baysal Üniversitesi öğrencileri olarak zamların geri alınmasını ve ulaşım imkanlarının genişletilmesini talep eden Canik, “Meselenin sadece ulaşım zamları olmadığının, topyekün bir zam fırtınasının öğrencileri vurduğunun farkındayız. Dolayısıyla bizlerin hayatını karartan zamların hepsine ve zamları bizlerin sırtına yükleyen düzenin kendisine karşı bir mücadeleyi yükseltmek gerektiğinin bilincindeyiz. Bütün sıra arkadaşlarımızı haklı taleplerimize sahip çıkmaya üniversitemizin dayanışmacı kültürüne ortak olmaya davet ediyoruz. Müşteri değil, öğrenciyiz. Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın” ifadelerine yer verdi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylem, basın açıklamasının ardından öğrencilerin sloganları ve alkışları eşliğinde son buldu.