Yurttaşların yaşadığı ekonomik sorunları dinlemek için Bolu’ya giden CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile Antalya Milletvekili Aydın Özer, ilçelerin ‘hayalet kasabalara’ dönüşmeye başladığını söyledi. Sorunlarını anlatan bir çiftçi, "Biz burada yatarak değil, çalışarak battık" diye konuştu.

Bolu ilçeleri ‘hayalet kasabalara’ dönüşmeye başladı: "Yatarak değil çalışarak battık"
Fotoğraf: ANKA

BirGün/Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerini 81 ilde vatandaşların sorunlarını dinlemeleri için görevlendirdi. Bolu’daki ekonomik yıkımı Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ile Antalya Milletvekili Aydın Özer inceledi. Krizin Bolu’nun tüm ilçelerinden hissedildiğini kaydeden milletvekilleri, ilçelerin ‘hayalet kasabalara’ dönüşmeye başladığını ifade etti.

CHP’li isimlere yaşadıkları sorunları anlatan bir çiftçi, elması ile ünlü Seben ilçesinde artık elma yetiştirilemediğini söyledi. Seben’de cadde ile sokak tabelalarının elma şeklinde yapıldığını ve ilçe meydanında elma heykeli bulunduğunu söyleyen çiftçi, “Her yerde elma var ama artık hemen hemen kimse üretemiyor. Son 10-15 yılda elmacılık bitti, ilçenin sembolü öldü" dedi. Elmayı artık düşman gibi gördüklerini anlatan çiftçi, "Gübre atamıyoruz bakamıyoruz, o yüzden de herkes kesti ağaçlarını. Eskiden günde 10 kamyon araba giderdi dışarıya, şimdi bir tane gitmez oldu. ‘Elmayı kestiniz, başka şeyden para kazanıyor musun?’ derseniz, o da yok. Üretiyoruz, çabalıyoruz, didiniyoruz, ama yok, geçinemiyoruz. Biz burada yatarak değil, çalışarak battık” ifadelerini kullandı.

“CHP olarak çiftçileri yeniden ayağa kaldırmakta kararlıyız” diyen CHP’li Taşcıer ise iktidara gelmeleri durumunda yapacaklarını anlattı. Taşcıer, “Tarımda planlama esas olacak, çiftçi ne ekeceğini, hasat ettiğinde ne kadar para edeceğini ekimden önce bilecek. Her çiftçinin toprağına göre kullanacağı mazot miktarı belirlenecek, ÖTV’siz olarak verilecek. Çiftçinin anayasal hakkı olan milli gelirden pay eksiksiz ve zamanında ödenecek. Çiftçinin kredilerinin faizlerini iktidarımızın ilk haftasında sileceğiz. Çiftçinin üretim araçlarının haczedilmesi uygulamasına son vereceğiz. Güneş tarlaları kurarak çiftçiye elektriği bedava vereceğiz” diye konuştu.