Tarihi Bomonti Bira Fabrikası'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesi ve yıkımı gerçekleştirilerek yerine mescit, yurt ve otopark yapılması planına Şişli Demokrasi Güçleri ve Bomonti Hepimizin İnisiyatifi tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Bomonti’de olup bitene karşı durmak, yurdunu savunmaktır. Gelin, hep birlikte bu ranta karşı duralım" denildi.

Bomonti Bira Fabrikası’nın yıkımına tepki: Hep birlikte ranta karşı duralım

MERAL DANYILDIZ

Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen ve yıkımı gerçekleştirilerek yerine mescit, yurt ve otopark yapılması planlanan tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın önünde Şişli Demokrasi Güçleri ve Bomonti Hepimizin İnisiyatifi ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Bomonti bellektir silinemez”, “Bomonti tarihtir, sahip çıkacağız” sloganlarının atıldığı açıklamada İnisiyatif Sözcüsü Doğa Demirhan şu ifadeleri kullandı: “Diyanet, Diyanet Vakfı aracılığıyla yandaş bir dernek üzerinden projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Bu derneğin bir tarikat kuruluşu olduğu yönünde güçlü iddialar var. Yani Diyanet, üzerine aldığı bir kamu malı üzerindeki tasarruf hakkını, anlaştığı bir tarikat derneğine devretmek suretiyle bir tarikata öğrenci yurdu açtırmış, kaynak aktarmış, düzenli gelir imkanı yaratmış ve faaliyetlerine destek vermiş olacak. Her fırsatta seküler yaşam tarzına müdahale etmeye çalışan ve laikliğe saldıran bir egemen anlayış var.”

bomonti-bira-fabrikasi-nin-yikimina-tepki-hep-birlikte-ranta-karsi-duralim-760884-1.

RANTA KARŞI DURALIM

Demirhan, sorunun sadece Bomonti ve Şişli’nin sorunu olmadığına, onun da ötesinde Türkiye’nin sorunu olduğuna dikkat çekti.

Demirhan şöyle konuştu: “Projeye karşı açılan davada yürütmenin durdurulması istemi reddedilince, derhal yıkıma başlanması, gerici odaklarla rant çevrelerinin ortaklaşa kumpasının bir göstergesi. Cami inşasını öne çıkararak, her zamanki gibi toplumu din sömürüsüyle kutuplaştırırken, rant projesini maskelemeyi amaçlıyorlar. Şişliler olarak, mütedeyyinden farklı inançlara sahip olanların bu kirli oyununa gelmemeli, tüm yurttaşların hakkı olan bu kültürel mirasın nasıl bir yaşam alanı olacağına hep birlikte karar vermeliyiz. Bomonti projesi, bölge halkına hiç sorulmadan, halkın ihtiyaçları gözetilmeden, bölge sakinlerinin değil yandaşların beklentileri doğrultusunda, masa başında hazırlanmış bir projedir. Bomonti’de olup bitene karşı durmak, yurdunu savunmaktır. Gelin, hep birlikte bu ranta karşı duralım.”