Borç artıyor: İcra dosyalarında rekor

HABER MERKEZİ

Ekonomik kriz derinleştikçe, mahkemelerdeki açık icra dosyası sayısı da 24 milyona dayandı. Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı (UYAP) üzerinden alınan verilere göre, 1 Ocak ile 19 Mart 2022 tarihleri arasında icra iflas dairelerinde toplam 2 milyon 291 bin yeni dosya açıldı.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 1 milyon 775 bin seviyesindeydi. Bundan 14 yıl önce icra dosyası sayısı 8 milyon civarındaydı. Yürürlükte olan İcra İflas Kanunu’nun 1943’te yapıldığını belirten hukukçular, mevcut yasanın yapılan değişikliklerle yamalı bohçaya döndüğünü köklü bir İcra İflas Kanunu’nun çıkması gerektiğini savunuyor.

Öte yandan bireylerin bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 4-11 Mart haftasında 6,6 milyar lira daha artarak 1 trilyon 52 milyar liraya kadar tırmandı. Yurttaşların bu borcunun 825 milyar lirası bireysel (konut,otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 228 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 5,2 milyar, kredi kartı borçlarında ise 1,4 milyar liralık artış yaşandı.

Yurttaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 200 milyon lira daha artarak toplam 27,6 milyar lira düzeyine çıktı. Bankaların takipteki bu borçlarını düşük bir bedel karşılığında varlık yönetim şirketlerine devrediyor olmaları bu rakamı olduğundan daha düşük gösteriyor. Yurttaşların varlık yönetim şirketlerine 30,7 milyar, TOKİ’ye ise 27 milyar lira borcu bulunuyor. Bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borç 1 trilyon 110 milyar lira düzeyinde seyrediyor. Haber Merkezi