Son bir haftada bankalara olan tüketici kredisi borcu 788 milyon TL arttı. Yılbaşından beri kredi ve kredi kartı borcu 127,8 milyar TL yükseldi. Halkın bankalara ve TOKİ’ye olan borcu 1 trilyon 37 milyar TL’ye ulaştı.

Borç kapıyı kırdı

Hüseyin Şimşek

Döviz kurundaki yüksek artış, varlık yönetim şirketlerine satılan borçlar, kötü ekonomik gidişat nedeniyle artan kredi ve kredi kartı kullanımı, vatandaşlara altından kalkamayacakları borçlar yüklüyor. Yılbaşından bu yana borçlar on milyarca lira arttı.


AKP’nin kötü ekonomi yönetimi nedeniyle geçinemeyen vatandaşlar, çareyi borçlanmada arıyor. Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu 19 Kasım tarihi itibarıyla 979,1 milyar TL oldu. Bu borcun 23 milyar TL’si, takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluştu. Bankalara ve finansman şirketlerine olan borcun 783 milyar TL’si bireysel kredilerinden, 196,1 milyar TL’si de kredi kartlarından kaynaklandı. Son hafta tüketici kredilerinde 788 milyon TL’lik artış yaşandı. Kamu bankalarında Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından konut kredilerinden indirime gidilse de halkın en çok talep ettiği ihtiyaç kredilerinde faiz oranları hâlâ yüksek. Merkez Bankası'nın verilerine göre tüketicisi kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 21,9'larda. Buna rağmen artan pahalılık karşısında temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan geniş halk kesimlerinin ihtiyaç kredisi talebi her geçen gün artıyor.

11 AYDA 127 MİLYAR TL

Pandemi ile artmaya başlayan borç yükü 2021'de daha da ağırlaştı. Yılbaşından bu yana 81 milyar TL’si tüketici kredilerinden, 45,5 milyar TL’si de kredi kartlarından olmak üzere toplam 127,8 milyar TL’lik yeni borçlanma rakamları ortaya çıktı.

23 MİLYAR TL’LİK TAKİP

Günden güne yoksullaşan milyonlar, borçlarından ötürü yasal takibe düşmeye başladı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan borçların 17,3 milyar TL’si tüketici kredilerinden, 5,7 milyar TL’si de kredi kartlarından olmak üzere toplam 23 milyar TL düzeyine erişti.
Bankalara olan borcun dışında, TOKİ’ye olan borçlarda da her geçen gün artış yaşanıyor. 22 Kasım itibarıyla TOKİ’ye olan borç miktarı, 27 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcu ise 1 trilyon 37 milyar Türk Lirası olarak hesaplandı.

KARA LİSTE BÜYÜYOR

Son beş yıl içerisinde bankalar tarafından icraya verildiği halde borcunu henüz ödeyememiş olanların sayısı, yıl içerisinde 221 bin 577 kişi arttı. Böylece kara listedeki vatandaş sayısı, 3 milyon 693 bin 71 kişi oldu.

Ödenemeyen borçlar, vatandaşların mallarının satışı ile tahsiline gidilmesi yöntemini de beraberinde getiriyor. Ulusal Yargı Ağı verilerine göre, 1 Ocak ile 26 Kasım tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 6 milyon 985 bin yeni dosya geldi. Dosya sayısında geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 392 bin adet artış yaşandı. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı bir yıl öncesine göre 95 bin artarak 26 Kasım itibariyle 23 milyon 71 bin oldu.

borc-kapiyi-kirdi-949593-1.