Borç ödeme telaşına dede toprakları satılıyor

BirGün EGE

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı köyünde 2/B arazileri olarak bilinen 'orman vasfını kaybetmiş yerler’in Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce satışa çıkarılması köylüler tarafından protesto edildi.

Yapılan basın açıklamasında geçen yıl satışa çıkarılan arazilerin bedellerinin ilk belirlenen fiyatlara göre bu yıl yüzde 20 arttığını ve açıklanan yeni bedellerin ortalama 1 milyon liradan fazla olduğu kaydedildi. Basın açıklamasını okuyan Belenbaşı Köyü Muhtarı İsmet İlhan, “Hiç bir tarımsal veri alınmadan, bir takdir komisyonu oluşturulmadan, tek taraflı belirlenmiş olan bu fiyatlar aşırı derecede yüksek ve köylülerimizin alım gücünü aşmaktadır. Ortalama fiyatlar dönüm başı 150 ile 200 bin arasındadır. Bir kıyaslama yapılması açısından komşu köyümüz olan Karacaağaç köyünde 2013 yılında belirlenmiş olan değerler dönüm başı 2 ile 8 bin arasındaydı. Aradan geçen yedi yıllık sürede, bize belirlenen fiyatlar otuz kat artmıştır. Enflasyon değerleri bile göz önünde bulundurulsa fiyatların bu kadar yüksek olmaması gerekirdi” diye konuştu.

İlhan, şunları kaydetti: “Köylülerimiz borç ödeme telaşına kapılarak, dedelerinden kalma bu kadim toprakları satmak zorunda kalmaktadırlar. Tarım alanları yok olmaktadır. Bu sorunlarımızı başta İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olmak üzere Bakanlık yetkililerine ilettiğimiz halde hiçbir sonuç alamadık. Aradan geçen bir yıllık süre içinde bizler fiyatların yüksekliğini dile getirirken, Bakanlık tarafından fiyat güncellemesi adı altında 2B rayiç bedelleri arttırılmış, ayrıca döner sermaye içinde anaparadan yüzde 1 bedel vatandaşlarımızın sırtına artı bir yük olarak bindirilmiştir. Bu fiyat artışlarının acilen durdurulması ve uzun vadeli ödeme kolaylığı sağlanmasını köy halkımız adına önemle arz ediyoruz.”