Seçime sayılı gün kala devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 1 ay uzatıldı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kaynak: Haber Merkezi
Borç yapılandırmada süre uzatıldı: Düzenleme hangi borçları kapsıyor?
Fotoğraf: Depophotos

Devlete ait olan borçların yapılandırılması ve ilk taksit ödemeleri için başvuru süresi uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 30 Mayıs'ta sona erecek devlete olan borçların yapılandırma başvuru tarihi 30 Haziran, yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi ise 30 Temmuz tarihine kadar uzatıldı.

Borçların yapılandırılması yasası 13 Mart tarihinde yürürlüğe girmiş, devlete olan birçok başlıktaki borçlarda yapılandırmaya gidilmişti.

Cumhurbaşkanı Seçimi'nin  Mayıs'ta gerçekleştirilecek ikinci turuna iki gün kala Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 30 Mayıs'ta sona erecek devlete olan borçların yapılandırma başvuru tarihi 30 Haziran'a kadar uzatıldı.

Ayrıca, devlete olan borçların ilk taksit ödeme süresi de 30 Temmuz'a kadar uzatıldı.

HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?

Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dahil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabiliyor.

ÖDEMELER NASIL YAPILIYOR?

Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. 

Peşin ödeme halinde, yapılandırılan borcun gecikme faizi ve cezasının yüzde 90'ına kadar olan kısmı silinebiliyor.

Yapılandırma kapsamında bugüne kadar 3 milyon 279 bin mükellef, 180 milyar TL'lik borç yapılandırdı. Başvurular sonrasında 4 milyon 884 bin adet yapılandırma dosyası oluşturuldu. Bu işlemler sırasında tahsil edilen tutar ise 8,2 milyar liraya ulaştı.