Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, “15-22 Mayıs tarihleri arasında tiyatro dolu bir hafta geçirmek için Borçka da buluşalım” dedi.

Borçka'da tiyatro festivali başlıyor: "Benzersiz bir kültür haftası yaşanacak"

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Borçka Belediyesi tarafından Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması gerçekleştirilecek. 15-22 Mayıs arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında 25 tiyatro oyunu, 15 tiyatro atölyesi ve birçok söyleşi gerçekleştirilecek, 10 farklı ülkeden sanatçı ağırlanacak.

Borçka Uluslararası Gençlik Tiyatro Buluşması etkinliğine günler kala açıklama yapan Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, “Tiyatronun yapıcı, onarıcı, eğitici yönünü öncelikli olarak gençlerimize, çocuklarımıza sunmak istiyoruz. Bu bağlamda hedef kitlemizi öncelikli olarak onlar” dedi.

Mayıs ayında 60 tiyatro sanatçısının Borçka’da olacağını ifade eden Orhan, “25 tiyatro oyunu, 15 tiyatro atölyesi ve birçok söyleşi gerçekleştirilecek. 10 farklı ülkeden sanatçıyı ağırlayacağız. Çocuk, gençlik ve yetişkin oyunları, her yaşa uygun atölyeler ve tiyatro üzerine konuşmalarla dolu bir hafta bizi bekliyor. Borçka’da daha önce böyle bir organizasyon yapılmadı. İlçemizde bir tiyatro salonu bile yok ama bizim çağrımıza kulak veren, bu organizasyonun içerisinde olmak isteyen, yerli-yabancı sanatçılarla birlikte tiyatronun, müziğin, dansın iç içe geçtiği; soluk almak isteyenlerin kitap fuarına uğrayıp kelimelerle buluştuğu benzersiz bir kültür haftası yaşanacak” diye konuştu.

"BOÇKA'DA BULUŞAŞIM"

Tiyatronun yapıcı, onarıcı, eğitici yönünü öncelikli olarak gençlere, çocuklara sunmak istediklerini belirten Orhan, “Bu bağlamda hedef kitlemizi öncelikli olarak onlar. En büyük hayalimiz ilçemize kültür-sanat merkezi kazandırmak. Tüm Borçkalılara hitap edecek bir sanat kompleksini hayata geçirmek için yola çıktık. Bu zamana kadar çeşitli tiyatro oyunları, konserler, atölye çalışmaları, halk oyunları gösterileri düzenledik. Bu etkinlikleri ya okulların salonlarında ya da açık havaya kurduğumuz sahnelerde gerçekleştirdik. Bizim gayemiz bu tip sanat çalışmalarının bir çatısı olması. Hayal ettiğimiz merkezin içinde tiyatro sahnesi, konferans, çalışma, salonları, kütüphane yer almakta” ifadelerini kullandı.

Borçkalıların sanat için gideceği bir mekanı olmasını istediklerinin altını çizen Orhan, açıklamasının devamında şu ifadelerine yer verdi:

“Türkiye ve dünyada önemli çalışmalar yapmış sanatçıları ağırlıyoruz. Danimarka’nın en köklü fiziksel tiyatro okulu olan The Commedia School’un değerli eğitmenlerini ağırlayacağız. Bize hem atölyeleriyle hem de oyunlarıyla eşlik edecekler. Bunun yanında İtalya, İspanya, gibi önemli Avrupa kentlerinden misafirlerimiz olacak. İstanbul ve Ankara’nın aranan oyun ve grupları davetimize memnuniyetle karşılık verdi. Bu çok önemli bir şey. Sanatsal olarak ağırlığı olan tiyatro gruplarını aramızda görmek gerçekten bir başarı. Farklı tiyatro türlerini ilçemize getirmek için bir hayli çaba harcadık. Komedya, dram, gençlik oyunu, çocuk oyunu, clown gösterileri, fiziksel tiyatro örnekleri, sokak tiyatrosu, dans gösterileri, klasik metinler, çağdaş metinler, uyarlamalardan oluşan geniş bir yelpaze oluşturabildik. Bu çeşitlilik tiyatroya hiç gitmemiş ilçe insanı için önemliydi. “Tiyatro nedir?” in cevabı olarak akıllarda bir fikir uyandırmak istedik. O yüzden oyunlarımızı olabildiğince geniş tuttuk. Shakespear de bizimle, Latife Tekin de, Modern Meddahlar da aramızda, clownlar da… Mayıs ayı Borçka'da şaşırmak için güzel bir zaman olacak çünkü yolda yürürken aniden karşınıza bir clown çıkabilir. Belki bir diğeri berberde tıraş olurken yanınızda belirebilir. Bu deneyim hayatında hiç tiyatroya gitmemiş kişiler için çok özel olacak. Mayıs ayında Borçka'da buluşalım.”