Borçları tam 20 yıl ertelendi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul Havalimanı’nın ihalesini alan ve işleten İGA şirketinin 2019, 2020 ve 2021 yıllarında kamuya ödemesi gereken 1 milyar 195 bin avro kira bedelinin 2042 ve 2043 yıllarına ertelendiği belgeleriyle açıkladı.

CHP’li Başarır, dün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Başarır, “Yeni havaalanını 5 şirket almıştı sonra şirket sayısı 2’ye düştü. Bu yeni havaalanı değerlensin diye Atatürk Havaalanı’nı kapattık. Sabiha Gökçen Havaalanı’nı THY’nin uçuşuna kapattık, sadece Anadolu Jet uçuyor bu beyefendiler para kazansın diye” dedi.

GELECEĞİMİZ İPOTEK ALTINDA

“25 Ocak 2018’de İGA ile bir sözleşme yapılıyor; 2019, 2020, 2021’de Türkiye Cumhuriyeti’ne ödenmesi gereken kira bedeli 1 milyar 195 bin euro, yani 20 milyar. Bu ödemesi gereken parayı 2042, 2043 yılına kadar erteliyorlar; neden, kimin parasını ne hakla erteliyorsunuz?” diye soran CHP Milletvekili Başarır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda bir kuruşa bile muhtaç iktidar, ama bu parayı 20-22 yıl erteliyorlar. Bu sözleşmeyi yapan şirket yöneticisini Kamu Özel İş birliği Daire Başkanı Özel Kalem Daire Başkanı olarak Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne atıyorsun ve bu adam üzerinden iletişim kuruyorsun. Daha ilginç bir şey var; Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nde bu kirayı öteleme kararına imza atanlardan birinin oğlu şu andan İGA şirketinde üst düzey yönetici ve imzanın atıldığı tarihte yapılıyor bu. Kim bu İGA, Cengiz, Makyol?

20 milyarımız 23 yıl bu beylerde; çiftçinin borçlarını, memurun kredi borçlarını erteleyebiliyor musun, işçine bu hakkı veriyor musun? İçimiz yanıyor çünkü bu bizim paramız. Bir ülke, bir vatan soyuluyor. Geleceğimiz ipotek altında, 5 şirkete verilmiş durumda.”

ANKA