SORU: Ben yaklaşık 3 yıldır bir firmada çalışıyorum. 2200 TL net maaşım var. İki ayrı bankadan kredi çektim ve şu anda aldığım maaşın hepsi banka kredilerine gidiyor. Borçlarımdan dolayı kendimi işe veremiyorum. Psikolojik olarak bu durum beni rahatsız ediyor. Acaba ben bu durumumu belgeleyerek (banka ödeme planları) tazminatımı isteyebilir miyim? İş Kanunu’nda işçinin kıdem tazminatına […]

Borçlarımdan dolayı tazminatlı ayrılabilir miyim?

SORU: Ben yaklaşık 3 yıldır bir firmada çalışıyorum. 2200 TL net maaşım var. İki ayrı bankadan kredi çektim ve şu anda aldığım maaşın hepsi banka kredilerine gidiyor. Borçlarımdan dolayı kendimi işe veremiyorum. Psikolojik olarak bu durum beni rahatsız ediyor. Acaba ben bu durumumu belgeleyerek (banka ödeme planları) tazminatımı isteyebilir miyim?

İş Kanunu’nda işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten ayrılmasını gerektiren haller açık bir biçimde belirtilmiştir. Siz borçlarınızı gerekçe göstererek işten ayrılırsanız bu istifa anlamına gelir. Dolayısı ile bu sebepten işten ayrılırsanız ne yazık ki kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.

Senet imzalatmaya çalışıyorlar

SORU: Ben özel sektörde 5 yıldır çalışmaktayım. İşlerimiz geçen ay durdu ve bize 1 ay izin verildi. Hiçbir sözleşme yapılmadan bu ay işe başladık. Bize senet imzalatmaya çalışıyorlar. İzinli geçen ayın maaşını sonra geri almak için bu senedi tüm arkadaşlarım imzaladı, ben imzalamadım. Psikolojik baskı görmeye başladım. Ne yapmamı önerirsiniz?

Size isteminiz dışında ücretsiz izin verilmesi ve daha sonra senet imzalatılmaya çalışılması gibi işveren davranışları yasal değildir. Bu nedenlerle iş sözleşmenizi HAKLI nedene dayanarak İş Kanunu’nun 24/2. maddesi çerçevesinde sona erdirebilir ve kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ancak bu tür bir aksiyona geçmeden önce bir avukatla görüşerek onun önerileri doğrultusunda birlikte hareket etmelisiniz.

İşveren kıdem tazminatımı vermek istemiyor

SORU: Ben 1991 yılında çalışmaya başladım ve şu an 4 bin 956 gün pirimim var. İşyerinden tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum, bunun için hangi yolu takip etmem gerekir? İşveren tazminatımı vermek istemiyor.

Halen yürürlükte olan kıdem tazminatı yasası gereğince (İlk kez 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar) 15 yıldan beri sigortalı olup 3 bin 600 gün prim ödemesi yapmış olanlar bu durumu işverene SGK’den alacakları bir yazı ile kanıtlayarak ve işten ayrılarak kıdem tazminatlarını talep edebilirler. İşveren şayet ödeme yapmaktan imtina ederse dava yoluyla kıdem tazminatını tahsil edebilirsiniz.