İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık binasında düzenlenen parti krizi hakkında milletvekillerinden özür diledi. Parti hakkında yayımlanan rapor hakkında konuşan Johnson, Başbakanlık Konutu ve Kabine Ofisi'nin işleyişinde gerekli değişiklikleri yapacağını söyledi.

Boris Johnson, Başbakanlık binasındaki parti nedeniyle özür diledi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık binasında düzenlenen ve Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği belirtilen partilerle ilgili yayımlanan raporu tamamıyla kabul ettiğini belirterek, milletvekillerinden özür diledi.

Johnson, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Sue Gray'in hazırladığı raporun, polisin talebi üzerine sınırlandırılmış şekilde yayımlanmasının ardından Avam Kamarası'nda açıklamalarda bulundu.

Gray'in raporundaki genel bulguları "tam olarak" kabul ettiğini söyleyen Johnson, "Doğru yapamadığımız şeyler ve bu meselenin ele alınış şekli için üzgün olduğumu söylemek istiyorum" ifadesini kullandı.

Johnson, salgının herkes için zor bir süreç olduğunu ve ülke genelindeki insanlardan büyük fedakarlıklar yapmasını istediğini aktararak, insanların hissettiği öfkeyi anladığını dile getirdi.

"Özür dilemek yetmez. Bu, aynada kendimize bakmamız ve öğrenmemiz gereken bir an" diyen Johnson, raporda dile getirilen endişeleri gidermek için Başbakanlık Konutu ve Kabine Ofisi'nin işleyişinde gerekli değişiklikleri yapacağını kaydetti.

Johnson, "Anladım ve düzelteceğim. Bu ülkenin insanlarına sorunun ne olduğunu bildiğimi söylemek istiyorum" dedi.

"POLİS SORUŞTURMASININ SONUÇLANMASINI BEKLEMELİYİZ"

Başbakan Johnson, Gray'in ilettiği bilgiler ve Başbakanlıktaki görevli polis memurlarının ifadeleri kapsamında polisin başlattığı soruşturmanın sonuçlarının da beklenmesi gerektiğine işaret etti.

Milletvekillerinin, Johnson'a, polis soruşturması sona erdikten sonra Gray'in raporunun tamamının yayımlanmasını taahhüt edip etmeyeceğini sorması üzerine Johnson, herhangi bir taahhütte bulunmadığını ve kararın daha sonra verileceğini ifade etti.

Johnson, Muhafazakar Parti Milletvekili Steve Baker’ın, tüm Covid-19 kurallarına titizlikle uyan ve bunun için çok acı çeken insanlara mesajının ne olduğunu sorması üzerine, bu kişilerin salgını kontrol etmeye yardımcı olduklarını söyleyerek, yaptıkları fedakarlık için teşekkür etti.

THERESA MAY'DEN ELEŞTİRİ

Parlamentoda söz alan eski İngiltere Başbakanı Theresa May de "liderlerin kurallara uyma konusunda bir örnek oluşturması" gerektiğini belirterek, Covid-19 düzenlemelerinin halkın özgürlüğüne önemli kısıtlamalar getirdiğini bildirdi. May, bu nedenle halkın, başbakanın kuralları okumasını ve anlaması konusunda haklı bir beklenti içinde olduğunu söyledi.

May, "(Başbakan Johnson) Ya kuralları okumadı, ya kuralları anlamadı ya da onun için geçerli olmadığını düşündü. Hangisiydi?" şeklindeki sorusunu yöneltti.

STARMER: JOHNSON SORUŞTURMANIN ARKASINA SAKLANIYOR

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer da Johnson’ın, Sue Gray'in raporu hazır olduğunda tam olarak yayımlanması sözünü tutması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak raporun açıklanan halinin mümkün olan en kötü sonuç olduğu zaten aşikar" değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz halkının Johnson'ın doğru olanı yapıp, istifa etmesi gerektiğine inandığını dile getiren Starmer, buna karşılık Johnson'ın utanç duymadığını ve polis soruşturmasının arkasına saklandığını kaydetti.