İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson, Lizz Truss’ın istifa etmesi ile yeniden başlayan başbakanlık yarışından çekildiğini duyurdu.

Boris Johnson, başbakanlık yarışından çekildi

İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson, 20 Ekim'de istifa eden Başbakan Liz Truss'ın yerini almak için parti içerisinde yeniden başlayan liderlik yarışından çekildi.

Eski maliye bakanı Rishi Sunak’ın adaylığını resmen açıklamasının ardından, Johnson'ın aday olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?

Parti içerisinde başlayan liderlik yarışına katılmak için adayların en az 100 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

100 milletvekili desteğini birden fazla adayın alması durumunda, yarın saat TSİ 17.30-19.30 arasında Muhafazakar Parti milletvekilleri arasında oylama yapılacak ve sonuçlar 20.00'de açıklanacak.

Üç adayın olması durumunda ise en az oyu alan kişi elenecek ve son iki aday arasında TSİ 20.30-22.30 arasında bir oylama daha yapılacak ve oylama sonucu TSİ 23.00'de açıklanacak.

Bu süreçten sonra hala iki aday kalırsa, bu kez Muhafazakar Parti üyeleri, bu iki isim arasında çevrim içi oy kullanacak ve oylama sonuçları 28 Ekim'de açıklanacak.

Partiden tek bir aday çıkması durumunda ise ülkenin yeni başbakanı bu hafta başında belli olabilir.