Borisov gidene kadar eylem

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İki ayı aşkın süredir hükümet karşıtı eylemlere sahne olan Bulgaristan'da göstericiler parlamentonun açılışının ilk gününde yine meydanlardaydı

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Parlamento binası önünde toplanan binlerce kişi son dönemlerin en kitlesel eylemine imza atarken, Başbakan Boyko Borissov’un istifasını istedi. Dünkü protesto gösterisi, ülkede iki aydır süren hükümet karşıtı gösterilerin en büyüğü oldu.

PARLAMENTO EYLEMLERLE AÇILDI

Gösteriler sırasında polis ve protestocular arasında zaman zaman arbede yaşandı. Polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti ve bazılarını gözaltına aldı. Göstericiler de kendilerini savunmak için polise yumurta, elma ve çöp fırlattı. Gösteriler sırasında polis araçları da tahrip edildi.

En geniş katılımlı son gösteri yaz tatili nedeniyle tatilde olan parlamentonun açıldığı ilk günde yapıldı.

Bulgaristan’da halk üç dönemdir başbakanlık görevini yürüten 61 yaşındaki Borissov’u ülkedeki yolsuzluklarla mücadelede başarısız kalmakla suçluyor. Meclis Başkanı Rumen Radev de ilk oturumda hükümete istifa çağrısı yaptı. Başta başkent Sofya olmak üzere ülkenin birçok şehrinde göstericiler kilit kavşaklarda çadır kentler kurarak eylemler düzenliyor. Sofya’da protestocuların üç kavşakta kurmuş olduğu çadır kentler polis tarafından dağıtılmıştı. Göstericiler aynı kavşaklarda yeniden çadır kent ve barikatlar kurarak direnişlerini sürdürüyor.

2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan, yolsuzluğun en çok görüldüğü AB ülkesi olarak biliniyor.