Bornova Belediyesi ve DİSK Genel İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. İmzalanan TİS ile Bornova Belediyesi’nde çalışan en düşük ücret 5 bin 890 TL oldu. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “3 yıl sonra en tavandaki ile aşağıdaki makas azalmış olacak. Eşit işe eşit ücret ancak böyle olur” dedi.

Bornova Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi imzalandı

BİRGÜN EGE

Bornova Belediyesi ve DİSK Genel İş Sendikası arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Büyükpark’ta törenle imzalandı. Törene; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-iş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve CHP İzmir milletvekilleri de katıldı.

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, insanca yaşam ortamı hazırlamanın önemli olduğunu belirterek, “Eşit işe eşit ücret. Bir taraftan yüksek bir taraftan az ücret alan insanlar var. Ortaya bir model koyduk. 4 gruba ayırdık. SODEM-Sen büyük katkı koydu. Biz ne yapmaya çalıştık? Verdiğimiz rakamlar açıklandı. 3 yıl sonra en tavandaki ile aşağıdaki makas azalmış olacak. Eşit işe eşit ücret ancak böyle olur” şeklinde konuştu.

Göreve başladıkları andan itibaren pandemi, deprem ve sel gibi birçok sorunu yaşadıklarını belirten Başkan İduğ, “Her şey para değil. 2020 yılında pandemi ile başladık deprem ile devam ettik. Sel oldu. Bir meteor çarpmadı. Bunu aşmanın tek bir yolu var. Büyükşehir belediyesinde de ilçe belediyelerinde de 24 saat çalışmasıyla biz bunları aşabildik. Ve aşmaya devam edeceğiz. Emekçiler lehine olan her konuyu oy birliğiyle geçirdik. İl ilçe örgüt büyükşehir belediyesi, Bornova Belediyesi uyum içinde. Olması gereken çalışmayı yerine getiriyor. Bu uygulama bütünlüğünün devamı için olması gereken tüm çalışmaları tamamladık. Bütün takım arkadaşlarıma, sendika temsilcilerine, meclis üyelerine çok teşekkür ediyorum. Bereketli olsun” diye konuştu.

"AYNI YOLUN YOLCULARIYIZ"

bornova-belediyesi-nde-toplu-is-sozlesmesi-imzalandi-838324-1.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, emek mücadelesi bir sözleşmeyle bitecek bir hikaye olmadığını belirterek, “Emek mücadelesi gerçekten eşit işe eşit ücretle daha birçok kriterle beraber yürümesi gereken ir süreç. Maksat hasıl olmaz dolayısıyla. Hep daha fazlası mümkündür. Çünkü söz konusu olan emektir. Emek ve ekmek mücadelesinin demokrasiyle alakalı olduğunu öğrenmemiz ve öğretmemiz lazım. Demokrasi ne kadar azalırsa ekmek o kadar küçülür. Demokrasi ne kadar artarsa ekmek o kadar büyür. Bunun da sırrı var, yaşasın örgütlü mücadelemiz, işte burada yaşıyor. Ya hep beraber ya hiçbirimiz” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasını, “Masanın iki tarafı gibi oturuyoruz. Bakmayın buna. Biz aslında emek ve demokrasi mücadelesinin yoldaşlarıyız. Aynı yolun yolcularıyız. Çünkü kurtuluş yok tek başına. Çünkü bizim örgütümüz sizsiniz. Belediye başkanlarının İzmir’de örgütü sizsiniz. Onun için yaşasın örgütlü mücadelemiz, onun için eşit işe eşit ücret” ifadelerini kullandı.

Genel-iş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise, “Salgın hiçbirimizin istediği bir sorun değil ama ülkemizde var olan problemlerin üstüne geldi. Sözleşmemizin getirilerini değerlendirirken birbirinden ayırt etmeyeceğimiz şeyler var. Ülkede demokrasi, hukuk yok. Çatıştıran bir anlayışla karşı karşıyayız. Bir ekonomik kriz zaten vardı ve salgın bunların üzerine geldi. İşsizlik alabildiğince yüksek... Belediyelerimiz istihdam kapısı olmuş adeta. Genç insanlar üretmeyi bekliyor ama istihdam yok. Çalışma yaşamında kuralsızlıklar var. İnsanca yaşayacağımız ücret talep ediyoruz, hakkımızdır. Bu salgın günlerinde bulaşma riskine rağmen çalışıyoruz. Hakkımızı talep ederken iş yerlerimizin halka hizmet eden bir kurum olduğunu unutmayacağız. Emeğimizin karşılığını almak ve demokrasi mücadelesini de göz ardı etmek istemiyoruz. Olaya böyle bakacağız. Bir arada olacağız ve hakkımızı talep edeceğiz ama nasıl bir ülkede yaşadığımızı unutmayacağız. Bu karanlığa karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Talebimiz anamızın ak sütü gibi hakkımız olan kadro talebiydi ve bunun mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

"İŞÇİLERİN İRADESİ YANSIDI"

Genel İş Sendikası 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç de, “2020’de belediye işçileri her zamankinden fazla emek döktü ve çalıştı. Herkese evde kal çağrısı yapıldığı günlerde belediye işçileri evlere hizmet verdi. Salgınla mücadelede işçiler en ön safta yer aldı. Bu insani ve onurlu hizmetleri sunmanın yanı sıra örgütlülüğümüzle toplu iş sözleşmesi gerçekleştirmemizin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu sözleşmenin her aşamasına işçilerin tam iradesi yansıdı. Biz bütünlüklü bir sendikayız” dedi.