TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Bornova’da depremzedelere bina yapılması için belirlenen bölgenin altından fay zonu geçtiğini belirterek, fay sakınım bandı üstüne bina ve bina türü yapıların yapılmasının yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Bornova’da yapılacak binaların altından fay zonu geçiyor

BİRGÜN EGE

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, 30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrasında Bayraklı ilçesinde bazı orman alanlarının evlerini kaybedenler için kalıcı konut yapılmak üzere belirlenen bölgenin altından Bornova Fay Zonu'nun geçtiğini açıkladı.

Aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda herhangi bir yapının inşa edilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Ülkemizde de fay yasası çıkarılarak, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu zonların geçtiği güzergahlar belirlenmeli ve belirlenen ‘fay sakınım bandı’ üstüne bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalı, mevcut bina ve bina türü yapılar ise kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Bakanlık tarafından ilan edilen rezerv yapı alanı üzerinde Odamız tarafından yapılan incelemede, MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda aktif olduğu belirtilen Bornova Fay Zonu'nun geçtiği görülmektedir” denildi.

“FAY ZONLARINA BİNA YAPILMASI YASAKLANMALI”

Bornova Fay Zonu'nun geçtiği güzergahın belirlenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bornova Fay Zonu Üzerinde özel jeolojik araştırmalar yapılarak, fayın determinasyonu yapılmalı, yapılan bu determinasyon sonucuna göre fayın geçtiği güzergahları kenarlarında gerekli ‘fay sakınım bantları’ oluşturulmalıdır. Belirlenen fay sakınım bantları 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına işlenerek ‘fay sakınım bandı’ içinde kalan alanlara bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalıdır. Ayrıca yapılacak bu çalışma ile inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan İzmir Şehir Hastanesi`nin de ‘Bornova fayı’ ile olan ilişkisi ortaya çıkarılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “ABD, Yeni Zelanda, AB ülkeleri ile çok sayıdaki gelişmiş ülkede ‘aktif fay zonları’ üzerine bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmış olmasına rağmen, Ülkemizde ise fay zonları üstünde bina ve bina türü yapıların yapılması serbest olduğu gibi, hiçbir belediye/valilik aktif fay zonlarını imar planlarına işlememektedir. Bu durum olası depremlerde can ve mal kayıplarını artırırken, vatandaşımızın da doğru bilgi almasının önüne geçmektedir. Bu nedenle ülkemizde de fay yasası acilen çıkarılmalı, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu zonların geçtiği güzergahlar belirlenmeli ve belirlenen ‘fay sakınım bandı’ üstüne bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalı, mevcut bina ve bina türü yapılar ise acilen kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır.”