Meclis'te yeni yasama döneminin

Meclis'te yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte 500'ün üzerinde koltuk için seçim yarışı da gündeme gelecek. Ancak milletvekillerinin gözü makam odalı ve makam arabalı 50 koltukta. Seçimlere bir ayın üzerinde bir süre var, ancak adaylar şimdiden yoğun kulis faaliyetlerine başladı. Anamuhalefet Partisi CHP'de ise koltuk yarışı hızlı geçiyor. CHP'li adaylar arasında, vekil arkadaşlarına bornoz ve havlu dağıtma sözü veren de var, kuzu çevirmeli yemek davetiyle parti yöneticilerinin desteğini arkasına almaya çalışan da. Iğdır Milletvekili Yücel Artantaş ise; Meclis İdare Amirliğine aday ve "Seçilirsem bütün arkadaşlarımı öperek teşekkür edeceğim" dedi.

 

CHP'nin tekstilci Denizli Milletvekili Haşim Oral, bornoz ve havlu hazırlatıyor. Oral, hediyelerin seçimlerle bir ilgisi olmadığını belirterek, "Arkadaşlarıma 22. yasama yılı hatırası olarak hediye etmeyi düşünüyorum. seçimlerle kesinlikle bir ilgisi yok" diye konuştu. Yine Meclis İdare Amirliğine adaylığı koyan Kırıkkale Milletvekili Halil Tiryaki de, CHP'nin üç grup başkanvekiline kuzu çevirmeli yemek verdi. Tiryaki, "Seçilirsem amacım, önümüzdeki dönemde yöneticilerimizle birlikte CHP için en iyi olanı yapmak." dedi.

 

Meclis Başkanvekilliğine aday olan Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu'nun vaadi ise tam bir siyaset klasiği; Kurtulmuşoğlu, " Bugüne kadar yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır. Ben 32 yıl yöneticilik yaptım" sözleriyle seçim kampanyasını başlattı.

 

CHP'de TBMM Başkanvekilliği'ne Ali Dinçer, Sefa Sirmen Muzaffer Kurtulmuşoğlu ve Sezai Önder adaylığını koydu. Mevcut Başkanvekili Yılmaz Ateş de "yeniden adayım" dedi. Bir kişilik Meclis İdare Amirliği için de Haşim Oral, Halil Tiryaki ve Yücel Artantaş'ın yanı sıra şu anda aynı görevi yürütmekte olan Erdoğan Yetenç aday. CHP'nin üç koltukla temsil edildiği katip üyeliklere de Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz ve Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe aday oldu.

 

CHP'de grup başkanvekillikleri için ise henüz ortaya "adayım" diye çıkan olmadı. Ancak mevcut grup başkanvekilleri Ali Topuz, Kemal Anadol ve Haluk Koç'un bu dönemde de yeniden aday olmaları bekleniyor. CHP içinde yapılacak seçimlerde genel merkez cephesiyle muhalifler Grup başkanvekilliği seçimlerin parti içindeki muhalefetle genel merkezi karşı karşıya getirip getirmeyeceği de merak ediliyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın gerginliği tırmandırmamak için tercih konusunda milletvekillerini serbest bırakması bekleniyor.

 

CHP ARINÇ'I İSTEMİYOR

CHP'nin Meclis Başkanlığı seçiminde AKP karşısında şansı bulunmadığı için şu ana kadar Başkanlığa adayım diye ortaya çıkan bir isim olmadı. Ancak CHP Grup Başkanveki Ali Topuz Meclis Başkanı Bülent Arınç yeniden aday olursa destek vermeyeceklerini söyledi. Topuz, Meclis Başkanlığı için adı geçen Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun adaylığına sıcak baktıklarını ifade etti. Arınç'ın hükümetin bir uzantısı gibi görev yaptığını savunan Topuz, "Objektif ve tarafsız bir şekilde ve iç tüzüğün belirlediği sınırlar içerisinde başkanlık yapacağına inandığımız AKP'li adaya destek veririz ama Bülent Arınç'a destek vermeyeceğiz."diye konuştu.