İstanbul Ayazağa’daki çiçek mezatına katılanlar açık artırma usulüyle en güzel çiçekleri almaya çalışıyor. Çiçekçiler, en kötü dönemlerini yaşadıklarını belirterek, ekonomik ve yaşamsal sıkıntıların çiçekçilik sektörünü etkilediğini söylüyor

Borsa çiçek açtı

Selin Kalkan

Sevdiklerimizi de kendimizi de mutlu etmenin en basit yollarından biri çiçek almak. Özel günlerde ya da hiçbir neden yokken tercih edilen çiçekler en popüler hediyelerden biri. Yazları bahçelerde, kışları seralarda yetiştirilen rengârenk çiçekler, günlük ve haftalık olarak İstanbul Ayazağa’daki çiçek pazarına getiriliyor.

Türkiye genelinde 18 şubesi ve 6 bin üyesi bulunan Sınırlı Sorumlu Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi'nin İstanbul Ayazağa mezatını ziyaret ediyoruz. 14 Şubat Sevgililer günü sebebiyle mezata olan talep yoğunlaşırken mezattaki çiçek fiyatları da artış gösteriyor. Türkiye'nin dört bir yanından Ayazağa'ya gelen çiçekleri açık arttırma usulüyle alan çiçekçiler, 2020’yle beraber süregelen ekonomik ve yaşamsal sıkıntıların çiçekçilik sektörünü ciddi oranda etkilediğini dile getiriyorlar. Hemen hemen hepsi gün geçtikçe azalan satışlardan şikâyetçi. Herkes 14 Şubat sebebiyle satışların artmasını bekliyor.

Sabah 9’da başlayan açık artırma, çiçeklerin yoğunluğuna göre akşam 5’e kadar sürebiliyor. Çiçekler genelde saat 17.00’a varmadan tükeniyor. Haftanın 6 günü düzenlenen açık arttırma usulü satışlarda çiçekler yoğun rekabet sonucunda alıcılarını buluyor.

Tek umutları sevgililer günü

Mezatın yoğun olarak müşteri kitlesi seyyar satıcılardan, romanlardan oluşuyor. Mezat ortamını aralarındaki şakalaşmalarla, birbirlerine attıkları laflarla renklendiriyorlar. Üst üste birden fazla çiçek alan bir müşteriye bir diğer çiçekçi mutlaka, “Az dur da bize de kalsın bir şeyler” diye sesleniyor. Aynı zamanda mezatın bütün inceliklerine de onlar hâkim. Ekonomik krizle beraber son günlerde fiyatların yükselmesinden ve beraberinde işlerinin azalmış olmasından dert yanıyorlar. Bugünlerde tek umutları, sevgililer günü.

borsa-cicek-acti-687980-1.

Düğmeye basan çiçeği alır

Flora Çiçekçilik Kooperatifi Ayazağa Şube Müdürü Süleyman Çiftçi ile mezatın işleyişini ve arz-talep meselesini konuşuyoruz: “Bilgisayar sistemiyle çiçekler açık arttırmaya çıkıyor, her müşterinin bir kod numarası var. Sabah mezat başladığında müşteri gelir, o kod numarasıyla hesap açtırır veznede. Kaç paralık mal alacaksa parayı vezneye yatırır, biz de ona pay düğmesi veririz. Verdiğimiz düğmeyle müşterinin kodunu birbirine bağlarız ve o numara düğmeye bastığı zaman onun hesabına bilgisayar otomatik olarak parayı yazar. Aldığı mal yatırdığı parayı geçerse eğer düğmeye bastığı halde ekranda numarası yanmaz.”

Tadımız tuzumuz kalmadı

Ortaköy’de 30 senedir tezgahı olan 47 yaşındaki Güneş Ertürk’le konuşuyoruz: “İşler bu günlerde çok durgun. Kimsede para yok. Deprem, çığ, felaketler üst üste geliyor. Para olmadığı gibi tadımız tuzumuz da kalmadı. Bu durumların hepsi de bizim işimizi etkiliyor haliyle. Tek umudumuz sevgililer günü ama işte o yüzden mezatta da fiyatlar çok pahalı. Çiçek alamıyoruz ki. Bugünlerde hırsızlık bile olmaya başladı. Çiçek alamayan kişiler, çiçek tezgâhında bir gün sonra satılmak için saklanan çiçekleri çalıyorlar. Çaldıkları malı alıp satıyorlar. Mağdur olmamak için birbirimizi mağdur etmeye başladık anlayacağınız.

Yeter ki müşterimiz kaçmasın

“Dost olduğum, kardeş olduğum müşterilerim var, yıllardır benden çiçek alırlar. Oturup sohbet ediyoruz, inanın onlara da hak veriyorum çiçek almadıkları zaman. Biz buradan pahalıya alınca onlara da pahalıya satıyoruz. Bir tane gül 20 TL. Sırf müşterim kırılmasın, üzülmesin diye 20 çektiğim malı 15’e, 10’a satıyorum. Yeter ki müşteri kaçmasın istiyorum. Zaten gül değil önemli olan, onun ömrü bir gün bilemedin iki gün. Önemli olan karşındaki insanın onu sana alıp getirmesi. Demek ki beni düşünmüş, beni hatırlamış diye düşünüyor, mutlu oluyor insan. Mesela benim Ortaköy’de yaşlı bir amcam var müşteri. Ona söz verdim 14 Şubat için. Ona ‘seni çok seviyorum, sana aşığım, 14 Şubat’ta gül getireceğim sana’ dedim. Çok mutlu oldu. Benden gül bekliyor şimdi. Önemli olan mutlu etmek.”

En zor zamanı geçiriyoruz

Aysun Gedik, 35 yaşında ve yedi senedir Selimpaşa’da çiçek satıyor:

“Yedi senedir bu işi yapıyorum şahit olduğum en zor zamanı geçiriyoruz çiçekçiler olarak. Çok berbat işler, 10 lira bile insanların gözünde çok görüyor. Haksız da sayılmazlar, az para değil bu dönemde. Çiçek insanın yüzünü güldürür, renk katar hayatına. Artık onu bile yapamıyoruz işte. Çok görüyoruz kendimize de sevdiklerimize de. Bir şekilde geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz.”