Yurttaşlar sağlıklı beslenmekte zorlanırken, borsadaki yatırımcı sayısı ilk kez 2 milyonun üzerine çıktı. Son 1 yılda Borsa İstanbul’da 786 bin kişi yeni yatırımcı oldu. Borsadaki servet dağılımı ise giderek bozuluyor. 10 bin TL’den küçük portföy sahiplerinin sayısı, 1 milyon TL’den büyük portföy sahiplerinin 43 katı ama yönettikleri toplam para binde 3.

Borsa yatırımcılarının sayısı 2 milyon kişiyi aştı: Tehlikeli oyun


OZAN GÜNDOĞDU

Türkiye ekonomisi gelecek yıllarda sosyologların da inceleyeceği özel bir dönem yaşıyor. Bir yanda yoksulluk toplumsallaşıyor, toplumun tüm katmanları yoksullaşıyor, bir yandan da borsadaki yatırımcı sayısı rekor kırıyor. Borsa İstanbul’a bağlı çalışan Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 15 Ocak itibariyle Borsa İstanbul’daki hisse senedi yatırımcılarının sayısı tarihte ilk kez 2 milyonun üzerine çıktı. Son aylardaki artış ise rekor seviyede. Üstelik hisse senedi yatırımcıları zannedildiği gibi büyük sermayedarlardan oluşmuyor. Orta ve hatta düşük gelir grupları dahi dişinden tırnağından kıstığı parasıyla yabancı oldukları Borsa’da yatırımcı oluyorlar. Bu tehlikeli oyun milyonların umudu haline gelmiş durumda.

MKK verilerine göre 2020’nin Ocak ayında Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı 1 milyon 215 bin kişiden oluşuyordu. Geçen yıl, her ay bu sayı on binleri bulan yeni yatırımcılarla arttı. Yıl sonunda yatırımcı sayısı 1 milyon 957 bine kadar çıktı. MKK, dün sosyal medya hesabından bir “müjde” diyerek toplam yatırımcı sayısının 2 milyon 2 bin 873 kişiye ulaştığını duyurdu. 1 yıl içinde 786 bin kişi borsa yatırımcısı oldu.

Küçüklerin sayısı büyüklerin 43 katı

Peki bu bir zenginleşme göstergesi mi? Borsadaki yatırımcıların portföy büyüklükleri ne?

MKK verilerine göre aralık ayı itibariyle borsadaki hisse senedi yatırımcılarının 1 milyon 60 bininin yani yaklaşık olarak yarısının portföy büyüklüğü 10 bin TL’den az. Bu kişilerin borsadaki toplam portföyünün değeri ise 1 milyar 935 milyon TL. Bu kişiler içinde kimi borsaya 1000 TL ile girmiş, kimi 5 bin TL ile…
Buna karşılık söz konusu bu küçük yatırımcıların hepsi aynı anda hareket etse dahi BİST100 grafiğini etkileyecek büyüklükte bir fonu yönetmiyorlar. Buna karşılık büyük yatırımcıların sayısına ve portföy büyüklükleri ise küçük yatırımcıların tam tersi.

Küçüklerin parası büyüklerin binde 3’ü

MKK verilerine göre 1 milyon TL’den daha fazla bir büyüklükle borsa yatırımcısı olan kişi sayısı sadece 24 bin 208. Yani 10 bin TL’den daha az parayla yatırım yapanların sayısı 1 milyon TL’den fazla parayla yatırım yapanların sayısının tam 43 katı. Buna karşılık 1 milyon TL’den daha fazla parayla yatırım yapanların yönettikleri toplam portföy büyüklüğü 651,4 milyar lira.

Özetlemek gerekirse sayıları 1 milyon TL’den daha fazla parayla yatırım yapanların 43 katı olan küçük yatırımcıların yönettiği toplam portföy, 1 milyon TL’den daha fazla parayla yatırım yapanların toplam portföyünün binde 3’üne denk geliyor.