Borsada büyük çöküş

Koronavirüs salgınının ABD ve Avrupa’da yayılma hızının artması, piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu baskıyı azaltmak için dev bir hamle yapan Fed, dün gece yarısı faizlerde 100 baz puan indirime giderek faizleri 0-0,25 aralığına çekti. Bu sert faiz indirimi piyasalardaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. ABD vadeli endeksler yeni haftaya da sert düşüşlerle başlarken, Asya borsalarında da düşüşler yaşandı.

YÜZDE 8'İN ÜZERİNDE KAYIP

Küresel piyasalardaki negatif hava Borsa İstanbul’u da etkiledi. Yüzde 3,5 ekside başlayan Borsa İstanbul, gün boyu gelen kademeli satışlarla kayıplarını yüzde 8’in üzerine taşıdı. Endeks, 87 bin puana kadar geriledi. Bu seviye son 10 ayın en düşük seviyesi.

Öte yandan yeni haftanın ilk gününde dolar/TL kuru 6,40’ı geçti. Avro/TL ise 7,16 seviyelerine çıktı.

Petrol fiyatlarında da bir günde yüzde 10’u aşan düşüşler yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı dün 30 dolara kadar indi. Petrol fiyatları 2020 yılının başında 70 dolar; mart ayı başında 50 doların üzerindeydi.

ALTIN FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

Altın fiyatları bu yılın en düşük seviyelerini gördü. Altının ons fiyatı ise 2020 yılında ilk kez bin 500 doların altına geriledi. Geçen hafta 330 lira civarındaki Kapalıçarşı gram altın fiyatları yeni haftaya 313 liradan başladı, gün içinde 300 liranın altını gördü.