Yapımına 36 yıl önce başlanan ve inşaatı yapan şirkete 17 milyon dolar ödenen 127 kilometrelik İzmit-İstanbul Boru Hattı çürümeye terk edildi

Boru hattı çürüdü: 17 milyon doları gömdüler

İSMAİL ARI

Boru Hatları İle Petrol Taşımacılığı Anonim Şirketi (BOTAŞ) 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgiye göre, yapımına 36 yıl önce başlanan İzmit (İpraş)-İstanbul (Haramidere) Boru Hattı Projesi tamamlanmadan çürümeye terk edildi.

Benzin, motorin, gaz yağı, jet yakıtı taşımak üzere 16 inç çapında ve 40 kilometresi İstanbul Anadolu yakasında, 87 kilometresi Avrupa yakasında bulunan 127 kilometrelik akaryakıt boru hattının yapımına 1984 yılında başlandı. Hazine Müsteşarlığı, İslam Kalkınma Bankası’ndan 1984 yılında yapılan anlaşmayla (İKB) 15 milyon 700 bin dolar kredi aldı.

Proje için kredinin yanı sıra genel bütçeden yapılan aktarmalarla yaklaşık 17 milyon Dolar harcandı. Boğaz geçişi ve İpraş pompa istasyonu hariç olmak üzere projenin kalan kısımlarının tamamlanması 1989 yılına kadar sürdü.


DOĞALGAZ TAŞINAMAZ

1989 yılında akaryakıt boru hattı projesinin, bu karar tarihi itibarıyla gerçekleştirilen kısımlarının sermayesine mahsuben BOTAŞ’a devrine, eksik kalan kısmının BOTAŞ tarafından değişik amaçla kullanım imkanı aranarak tamamlanmasına karar verildi.

HİÇBİR ADIM ATILMADI

Boru hattı ve istasyonları tamamlanan pompa motor grupları satın alınan proje 26 Ekim 1990’da BOTAŞ’a devredildi. BOTAŞ tarafından yapılan inceleme ve çalışmalar sonucu basınç ve boru et kalınlığı gibi teknik sebepler ve boru güzergahı üzerindeki yapılaşmalar nedeniyle boru hattının doğal gaz taşımacılığında kullanımının mümkün olmadığı görüldü. O günden bu yana da proje ile ilgili bir adım atılmadı.

ÇÖZÜM BULUNMALI

Sayıştay denetçileri 17 milyon dolar harcandıktan sonra toprakta gömülü kalan ve kullanılmayan hat için “Yarım kalan boru hattı projesinin ekonomiye kazandırılma imkanı varsa kazandırılması, yoksa akıbetinin ne olacağı yönünde çözüm önerilerinin ortaya konulması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinesinde ilgili kurumların katılımıyla yeni bir çalışmanın bir an önce başlatılması”nı istedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.