Sayıştay’ın, ‘yerli ve yabancı girişimcilere yönelik yüksek standartlarda teknoloji hizmeti sunmak’ ve ‘AR-GE faaliyetleri yürütmek’ amacıyla kurulan TÜBİTAK Marmara Teknokent’e (MARTEK) ilişkin denetim raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Sayıştay’ın 2016 yılı denetimlerine, genel müdüre ödenen fahiş maaşla takılan MARTEK’te, 2017 yılı boyunca da kamu zararına yol açan kira ve akaryakıt ödemeleri yapıldığı belirlendi. Sayıştay denetçileri, […]

Boş lojmana kira ödenmiş: Teknolojinin kaymağını ‘onlar’ yiyor

Sayıştay’ın, ‘yerli ve yabancı girişimcilere yönelik yüksek standartlarda teknoloji hizmeti sunmak’ ve ‘AR-GE faaliyetleri yürütmek’ amacıyla kurulan TÜBİTAK Marmara Teknokent’e (MARTEK) ilişkin denetim raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Sayıştay’ın 2016 yılı denetimlerine, genel müdüre ödenen fahiş maaşla takılan MARTEK’te, 2017 yılı boyunca da kamu zararına yol açan kira ve akaryakıt ödemeleri yapıldığı belirlendi. Sayıştay denetçileri, kurumun Serbest Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilen iki adet lojman ve binek otomobil için kamu zararına yol açan ödemeler yapıldığını ortaya çıkardı.

Kamuoyunun gündemine, Genel Müdür Orhan Çömlek’e bir yıl içinde maaş olarak ödenen 384 bin 994 TL ile gelen MARTEK’te israfa neden olan harcamalar 2017’de de devam etti. Sayıştay’ın, ‘Marmara Teknokent A.Ş. 2017 Yılı Denetim Raporu’na göre, MARTEK Serbest Bölge Müdürü’ne sözleşmeye aykırı kira ve akaryakıt ödemesi yapıldı.

İki lojman ve otomobil

Ekonomi Bakanlığı ile TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi arasında 2000 yılında imzalanan anlaşma kapsamında TÜBİTAK-MAM Teknoloji Serbest Bölgesi kuruldu. Teknoloji Serbest Bölgesi’nin kurulum sözleşmesinde, alt ve üst yapı tesislerinin bakımı ile onarım ve yenileme çalışmalarının maliyetinin Ekonomi Bakanlığı’nca karşılanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede kuruma iki adet lojman ve iki adet binek otomobil tahsis edildi.

Sayıştay, Serbest Bölge Müdürü için tahsis edilen lojmanın bir yıl boyunca boş kaldığını belirledi. Müdürünün kendisine verilen lojmana taşınmadığı ve bu sürede MARTEK’in boş lojmanın kirası ile diğer giderlerini ödemeye devam ettiği bildirildi. Lojmana taşınmayan müdür, kiraladığı bir başka konut için ödediği kirayı da kurumun bütçesinden karşıladı. MARTEK’in boş lojmanın kirasının yanı sıra, her ay asgari ücret tutarında diğer konuta da ödeme yaptığı tespit edildi.

‘Müdürden tahsil edilsin’

Serbest Bölge Müdürü’nün kullanımına verilen araç için de kurum bütçesinden yakıt ödemesi yapıldı. Buna göre, müdürün aracına 5 bin 288 TL, Bölge Müdür Yardımcısı’nın aracına ise 2 bin 314 TL’ye yakın masraf yapıldığı belirlendi. Sayıştay, boş olarak bekletilen lojmana yapılan masrafların ve lojmanda oturulmamasından kaynaklanan giderlerin Serbest Bölge Müdürü’nden tahsil edilmesini istedi.