Boş müjdeler sorunlara çare olmadı

Hüseyin ŞİMŞEK

Ekonomik buhranın etkileri derinleştikçe AKP iktidarı, kamuoyunda algı oluşturmak amacıyla “sanal müjdelere” sarıldı. Doğalgaz rezervinden, temel gıda ürünlerindeki KDV indirimine, düşük faizli konut kredisinden, elektrik faturalarından KDV’nin kaldırılmasına kadar verdiği müjdeler yurttaşın hiçbir sorununa çare olmadı. CHP’li Akın’ın yaptığı çalışmada iktidarın verdiği müjdeler özetle şöyle sıralandı:

Doğalgaz rezervi: Erdoğan, Ağustos 2020’de Karadeniz’de 405 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunun müjdesini verdi. Ağustos 2020’den bu yana doğalgaz faturaları art arda yapılan zamlarla iki kat arttı.


Öğretmenlere atama: Erdoğan Eylül 2021’de 100 binin üzerinde öğretmen açığı olmasına karşın 15 bin öğretmen ataması yapılacağı müjdesini verdi. Resmi verilere göre hala 102 bin öğretmen açığı bulunuyor.

Elektrik faturası: Saray iktidarı elektrik faturalarında indirim yapılması için Aralık 2021’de faturadan TRT payının kaldırılacağı müjdesini verdi. 2022’nin ilk günü ise Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zammını yaptı. Elektrik faturaları konutlarda yüzde 127 oranına kadar zamlandı.

Kur korumalı mevduat: İktidarın kur korumalı mevduat sistemi müjdesiyle zenginin parası 85 milyon yurttaşın verdiği vergilerden karşılanmaya başlandı. Kur garantili mevduat sisteminin yürürlüğü girdiği gün dolar 12,18 lira olurken; bugün bu tutar 15,5 lira sınırına dayanmış durumda.

Asgari ücret: İktidar 2022 yılı için belirlenen asgari ücreti müjde olarak sunarken, asgari ücret net 4 bin 253 lira oldu. Açlık sınırı şubat 2022’de 4 bin 552 lira, mart ayında 4 bin 927 lira, nisan ayında 5 bin 323 liraya çıktı. Asgari ücret yılın yarısına gelmeden açlık sınırının neredeyse bin 500 lira altında kaldı.

Temel gıdada KDV indirimi: Erdoğan, enflasyonla mücadele etmek için temel gıda ürünlerinde KDV oranını yüzde 1’e düşürüldüğü müjdesini verdi. KDV indiriminin ardından bazı temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 40’a dayandı.

Düşük konutlu faiz kredisi: Konut kiraları ve konut satış fiyatlarında yaşanan rekor orandaki artışın ardından saray iktidarı düşük faizli konut kredisi müjdesi verdi. Enflasyonun sürekli artması nedeniyle ev fiyatları bir gecede yüzde 20 ile yüzde 30 oranında artış gösterdi.

CHP'li Akın, yurttaşların enflasyon altında ezildiğini ifade ederek, "Hayat pahalılığını artıran gerçek enflasyon. İkincisi ise vatandaşı kandırdıkları müjde enflasyonu. Verdikleri sözde müjdeler çözüm yerine daha çok zulme dönüşüyor. Saray gerçek bir müjde vermek istiyorsa en kısa sürede seçim kararı almalıdır” dedi.