Ayçiçeği tohumu ithalatında vergiyi sıfırlayan kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. BirGün'e değerlendirme yapan CHP'li Orhan Sarıbal, "Ülke halkını dışarıya bağımlı hale getirecek bir karar" dedi.

Bosna Hersek'ten yapılan ayçiçeği tohumu ithalatında vergi sıfırlandı

Havva Gümüşkaya

Ayçiçeği tohumunun da aralarında bulunduğu bazı ürünlerin ithalatında uygulanacak gümrük vergisi oranları yeniden belirlendi. Bosna Hersek'ten ithal edilen ayçiçeği tohumundan alınan vergi sıfırlanırken Malezya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ülkelerinde düzenlemeye gidildi. Konu ile ilgili BirGün'e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Bu karar ülke çiftçisini, ülke halkını dışarıya bağımlı bir hale getirecek" ifadelerini kullandı.

İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararları Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karar 1 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlayacak.

İthal edilen ayçiçeği tohumu için gümrük vergisi oranları yeniden düzenlendi.

Buna göre, Malezya, Güney Kore ve Avrupa Birliği ülkelerinin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden ithal edilen ayçiçeği tohumunda 31 Ocak 2020'ye kadar uygulanacak gümrük vergisi oranı yüzde 20'den 27'ye yükseltildi.

Ayçiçeği tohumunun Bosna Hersek'ten ithaline gümrük vergisi uygulanmayacak. Ürünün Singapur'dan ithalinde ise bu yıl sonunda kadar yüzde 16,8, 1 Ocak-31 Ocak 2020 tarihlerinde yüzde 13,5 gümrük vergisi alınacak.

CHP'li Sarıbal yaptığı açıklamada geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı ayçiçeği alım fiyatlarının bir önceki yıla göre daha düşük olmasını hatırlatarak "Ayçiçeğinde 2018 yılında 900 bin ton civarında bir ithalat var. 2019 yılındaki ithalat ise şu ana kadar 800 bin tonu geçti. Küspe, ham ayçiçek yağı, ayçiçek tohumu olmak üzere ithal edildi. Bütün organizasyonu ithalat üzerinden organize ediyorlar. Bakanlığın açıkladığı 2,5 liralık ayçiçeği alım fiyatı geçen yılki fiyattan 80 kuruş aşağıda. Bakanlık ve ilgili kurumlar çiftçiyi zarara uğratacak bir mekanizmayı sürdürüyorlar. Bugün açıklanan kararname ile de bunu açık bir şekilde ıspatlamış oldular" dedi.

Sarıbal açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

2002’den bu yana AKP iktidarında ayçiçeği, ayçiçeği yağı, küspesi ve ayçiçeği tohumu ithalatı toplam 26 milyon tonu geçti ve 16,1 milyar dolar para verdik.

Bu karar ülke çiftçisini ve ülke halkını dışarıya bağımlı bir hale getirecek.