Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç mahkemeye tepki göstererek “Mahkemenin uzlaşıya katkıda bulunduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı

‘Bosna Kasabı’  Mladiç’e müebbet

Bosna Kasabı olarak anılan Bosnalı Sırpların komutanı Ratko Mladiç Srebrenitsa Katliamı’ndan suçlu bulunarak müebbet hapis cezasına mahkûm edildi.

75 yaşındaki Mladiç’i “Soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç”un da aralarında olduğu 11 ayrı suçtan yargılayan Hollanda’nın Lahey kentinde kurulu Birleşmiş Milletler Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sırp generali Srebrenitsa katliamı’ndan suçlu bularak müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 40 yıl hapse mahkûm edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç ile birlikte Ratko Mladiç’e, aralarında Srebrenitsa’da Karaciç’in verdiği emirleri uygulayarak yaklaşık 8 bin erkek ve çocuğu katletmek de dahil birçok savaş suçu yöneltilmişti. Bosna Savaşı’nda toplam 100 binden fazla kişinin ölümünden sorumlu tutulan Bosnalı Sırplar arasında ön planda bulunan Mladiç hakkındaki kararın, Bosna Savaşı’nın geçtiği yıllara dair hakikat tespiti açısından belirleyici bir hüküm olması bekleniyor.

Tansiyonu çıktı, dışarı çıkarıldı
Karar açıklanmadan önce yargıca bağıran Mladiç’in tansiyonunun yükseldiği bildirildi. Mahkeme salonunda tansiyon ölçümü yapılması sonrası Mladiç’in avukatı duruşmanın tıbbi sebeplerle ertelenmesini istedi. Talep reddedilirken, yargıç, Mladiç’i salondan çıkardı.

Yugoslavya’nın dağılması sonrası 1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sonrasında Hollanda’nın Lahey kentinde kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mladiç davasının sonlanmasıyla birlikte bu yılın sonunda görevini tamamlayarak kapanacak. Mladiç hakkında verilen hüküm, gelecek hafta açıklanacak temyiz kararları haricinde mahkemenin alacağı son karar olma niteliğini taşıyor.

Yirmi dört yılda yüzlerce dava
Sürekli olarak suçsuz olduğunu söyleyen 75 yaşındaki eski general hakkındaki karar, aynı zamanda katliamların ana sorumlularının yargı önüne çıkarıldığı onlarca davanın sonuncusu olma niteliğinde.

Bugüne kadar 161 kişiyi yargılayan mahkeme Bosna Savaşı’nda yer alan Balkan uluslarından 83 savaş suçlusunu mahkûm etti. Bu kişilerden 56 kişi cezasını çekerken, 19 kişi beraat etti ve aralarında eski Sırp lider Slobodan Miloşeviç’in de bulunduğu yedi kişi de yargılama sonuçlanmadan hayatını kaybetti.

2006 yılında ölen Miloşeviç’in yanı sıra, bir diğer üst düzey savaş suçlusu Karaciç hakkında da 2016 yılında 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme, üst düzey yetkililerden alt rütbeli askerlere kadar, sivillere karşı işlenen cinayet, köleleştirme, yerinden etme, işkence ve tecavüz gibi geniş çaplı katliamlar hakkında birçok kanıt topladı.

Sırbistan yönetiminden tepki
Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç “Mahkemenin uzlaşıya katkıda bulunduğunu düşünmüyorum, bilakis durumun kötüleşmesinden sorumlu olduğunu düşünüyorum” ifadesini kullanırken, “Hiç kimse Lahey’deki mahkemenin 1990’lardaki çatışmalardaki taraflara nesnel bir şekilde yaklaştığını söyleyemez” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Mahkemenin Başsavcısı Serge Brammertz ise alınan her kararda bir tarafın mutlu ve diğer tarafın da mutsuz olduğunu hatırlatarak, “Bu tip tepkiler ihtilafların kökenlerinin halen mevcut olduğunu gösterir nitelikte; dolayısıyla yargı sürecinin tek başına uzlaşıyı beraberinde getireceğini düşünmüyorum. Uzlaşı toplumun içinden, kurbanların ve sorumluların kendilerinden gelmelidir” ifadesini kullandı.