Piyalepaşa Bostanı Dayanışması, İBB Halk Bostanı düzenleme projesinin tarihi Piyalepaşa Camii Bostanı’nın yapısını bozduğunu ileri sürerek, tepki gösterdi.

‘Bostancılık bir değerdir’
Fotoğraf: twitter/nazimdikbas

Haber Merkezi

Piyalepaşa Bostanı Dayanışması üyeleri, dün bir araya gelerek İBB Halk Bostanı düzenleme projesinin Piyalepaşa Camii Bostanı’nın yapısını bozduğunu söyleyerek eylem yaptı. Üyeler adına konuşan Deniz Özgür, şunları söyledi: “İBB'nin Halk Bostanları Projesi kapsamında Piyalepaşa Bostanı’nı yeniden işlevlendirmek istediği haberini alınca İBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarım ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ile 19 ve 21 Nisan 2022 tarihlerinde görüşme yaptık. Niyetlerinin, arazinin bölünerek kura yoluyla dağıtılması olduğunu anlayınca, bu alana boş bir toprak parçası muamelesi yapamayacaklarını, buranın kültür varlığı olduğunu belirttik. Burayı niyetten bağımsız bir hobi bahçesine dönüştürme tehlikesi taşıdığını, bostanın bütünsel niteliğini kaybedeceğini, Bostan’da yüzlerce yıldır uygulanan tahta sistemi gibi pratiklerin sürdürülmesini tehlikeye atacağını ilettik. Elden ele aktarılmış geleneksel yöntemlerle ekilen bu alanın kültür varlığı olmasının başlıca sebeplerinden biri ona gözü gibi bakan Bostancısıdır. Halk bostanı yapmak cazip görünse de Bostanı yaşatan Bostancı aileye ne olacağı belirsizdir.”

ALANLARINI KORUYUN

Piyalepaşa Bostanı Dayanışması’nın taleplerini de sıralayan Özgür, “Düzenleme sürecini birlikte planlamak ve geliştirmek üzere İstanbul Kent Konseyi’nin aracı olduğu bir müzakere masası oluşturulmasını talep ediyoruz. İstanbul’daki bütün bostancılara reva görüldüğü gibi bir değersizleştirme politikasına maruz bırakılmalarını kabul etmiyoruz. Başta Piyalepaşa ve Yedikule Bostanları olmak üzere tüm bostanların ve kent tarımı yapılabilecek alanların tarım alanı olarak korunup varlığının sürdürülmesini talep ediyoruz. İBB’yi, İstanbul Gıda Strateji Belgesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.