BOTAŞ özelleştirmeye hazır: Kendi kendilerini ödüllendirdiler

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İktidardan gelen tüm yalanlamalara karşın özelleştirme işareti olarak yorumlanan hazırlıkların yapıldığı BOTAŞ'a ilişkin Sayıştay denetim raporunda önemli tespitler yer aldı.

Rapora göre, kurum faaliyetleri yerine getirilirken görevlerinde başarılı görülen personelin seçilmesi ile bu personele verilecek maddi ödül ve başarı belgelerinin belirlenmesinde, BOTAŞ Ödül Yönergesi’ne aykırı davranıldı. Aynı gerekçelerle 171 personele para ödülü, 143 personele teşekkür belgesi verildi. Ödüller için devletin kasasından 600 bin TL’den fazla tutar çıktı. Ödül komisyonunda yer alan personel, maddi ödül alacaklar arasına kendilerini de ekledi. Bazı bürolarda ise iş barışını bozan kararlara imza atıldı. İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı’nda Müdür, uzman, uzman yardımcısı ve büro sorumlusu unvanlarıyla görev yapan 10 personel arasından iki müdüre maddi ödül ve başarı belgesi, diğer 8 personele ise sadece başarı belgesi verildi.

RİSKLERİN FARKINDA BİLE DEĞİLLER

BOTAŞ’ın olası risklere karşı önceden tedbir almak amacıyla oluşturduğu risk envanterinde büyük eksiklikler bulunuyor. Risklerin tespit edilmesi ve kontrol faaliyetlerinin etkin bir biçimde uygulanmasını sağlamak üzere gerekli bilginin elde edilmesi ve ihtiyaç duyan yöneticiye gönderilmesi konusunda yeterli çalışma yapılmıyor. Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na uygun raporlar üretilmiyor.

SİSTEM ÇOK ESKİ

BOTAŞ'da kullanılan hesap planı ve mevcut hesap planına uygun geliştirilen Botaş Bilgi Sistemleri (ERP) çok eski. Sistem, yıllar önce geliştirildiği tarihlerde BOTAŞ'ın faaliyetleri ile şimdiki faaliyetleri arasında meydana gelen gelişmeleri kapsamaktan uzak ve yetersiz.