Bowie’nin unutulmaz filmleri

Efsanevi müzisyen David Bowie, 69 yaşında hayata veda etti. 20. yüzyılın en ilham verici kültür ikonlarından biri olan Bowie sadece müzikleriyle hatırlanmayacak. Beyazperdede hafızalara kazınan rollerini bir hatırlayalım istedik

Dünyaya Düşen Adam
The Man Who Fell to Earth (1976)

bowie-nin-unutulmaz-filmleri-104662-1.


Yön: Nicolas Roeg
David Bowie'nin kamera karşısına kurmaca bir film için ilk kez geçtiği, Nicolas Roeg'in kült klasiği 'Dünyaya Düşen Adam', Bowie'nin filmografisinin hâlâ en unutulmazlarından biri. İnsan görünümlü bir uzaylı Thomas Jerome Newton rolü için David Bowie'nin düşünülmesi, sinema tarihinin en isabetli oyuncu tercihlerinden biri diyebiliriz. David Bowie'nin dünya dışı sahne persona'sına da referanslarla izlenebilen film, Bowie'nin 'Labirent' ile beraber en fazla ikonikleşen rolüne sahip.

Mutlu Noeller Bay Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence (1983)

bowie-nin-unutulmaz-filmleri-104663-1.


Yön: Nagisa Ôshima
Usta yönetmen Nagisa Ôshima'nın 1983 tarihli savaş dramını David Bowie'siz hayal etmek imkânsız. Bowie'nin 2. Dünya Savaşı sırasında bir Japon kampında savaş esiri olan Jack Celliers'ı canlandırdığı filmde kamp komutanını ise Ryuichi Sakamoto canlandırıyordu. David Bowie'nin en "dünyalı" rolü sayılabilecek Jack Celliers karakterine getirdiği yorum gerçekten unutulmaz.

Açlık The Hunger (1983)

bowie-nin-unutulmaz-filmleri-104664-1.
Yön: Tony Scott
Tony Scott'ın bu ilk filmi, akıllardan çıkmayan atmosferiyle tuhaf ve benzersiz bir film. Müthiş mizansenleri ve parmak ısırtan görsel kompozisyonları kadar oyuncuların performansı da 'Açlık'ı klasik mertebesine ulaştıran unsurlardandı. David Bowie ise oyuncu kadrosunun en aykırı ve en akılda kalıcı ismiydi. Androjen vampir John Blaylock rolünde tüyler ürpertici derecede doğal bir performans sergiliyordu.

Labirent Labyrinth (1986)

bowie-nin-unutulmaz-filmleri-104665-1.
Yön: Jim Henson
David Bowie'nin beyazperde macerasının en popüler duraklarından biri. Görselliğiyle hafızalara kazanan bu fantastik macera filminde David Bowie de görünümüyle hafızalara kazınıyordu. Günümüzde artık David Bowie ve sinema deyince, Goblin Kralı Jareth rolü akla ilk gelen görüntülerden biri. Filmin müziklerinde de David Bowie imzası olduğunu not düşelim.

Prestij The Prestige (2006)

bowie-nin-unutulmaz-filmleri-104666-1.
Yön: Christopher Nolan
Nikola Tesla rolü için David Bowie'den daha iyi bir seçim aklınıza geliyor mu? Christopher Nolan'ın her izleyişte kıymeti daha da artan filmi 'Prestij'in en kilit karakterlerinden biriydi Nikola Tesla. David Bowie'nin her sahnede rahatlıkla rol çalan ve eleştirmenlerin de övgüsünü kazanan performansıyla Tesla, gerçek sihri izleyiciye gösteriyordu. Bowie'nin bu rolü en başta reddettiğini ve Nolan'ın bitmeyen ısrarları sonucu kabul etmeye ikna olduğunu da not düşelim.

***

David Bowie müzikleriyle gücüne güç katan 10 film

1. Kötü Kan / Mauvais Sang & Frances Ha
2. Suda Yaşam / Life Aquatic with Steve Zissou
3. Radio On
4. Labirent / Labyrinth
5. Kayıp Otoban / Lost Highway
6. Christiane F.
7. Kırmızı Değirmen / Moulin Rouge
8. Saksı Olmanın Faydaları / The Perks of Being a Wallflower
9. Soysuzlar Çetesi / Inglorious Basterds
10. Marslı / The Martian