OECD ülkeleri arasında bir ayda enerji fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Türkiye’nin enerji enflasyonu temmuzda yüzde 142,6 ile rekor kırdı. Bakan Sönmez’e göre ise ne enerji ne gıda sıkıntısı var.

Böyle bir artış görülmemiştir!
Fotoğraf: AA

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıta art arda gelen zamlara tepkiler sürerken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gaz ihtiyacının tamamının ithal kaynaklardan karşılanmasına rağmen ne enerji ne de gıda kaynakları açısından bir sıkıntı yaşanmadığını iddia etti. AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Yüz Yüze 100 Gün Programı" kapsamında konuşan Bakan Dönmez, küresel enerji fiyatlarının katlandığını belirterek, "Yaklaşık 25-30 yıldır bu sektörün içindeyim. Fiyatları da piyasaları da yakından takip ederim. Böyle bir artışın yaşandığını hatırlamıyorum. 2 sene önce bin metreküp doğal gaz 150 dolardı. Şimdi yaklaşık 2 bin 500 dolar. İki hafta önce 3 bin 500 dolarlara kadar çıkmıştı. Petrolün varil fiyatları salgın döneminde 50 doların altına gerilemişti, 140 dolara çıktı. Şimdi de 90-100 dolar bandında bir fiyat seyri söz konusu" dedi. Bakan pembe hayaller kurarken OECD ülkeleri arasında son bir ayda enerji fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıta gelen zamlardan oluşan aylık enerji enflasyonu haziran-temmuz ayları arasında Türkiye’de yüzde 142,6 oldu. Yıllık enerji enflasyonu çoğu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olan OECD ülkelerinde ortalama yüzde 35,3 olarak gerçekleşti.

Aynı aylarda Avro bölgesinde enerji enflasyonu ortalaması yüzde 39,6, Avrupa Birliği’nde ise 38,3 olarak gerçekleşti.

Türkiye doğalgazda da, elektrikte de benzin fiyatlarında da peşpeye gelen zamlar nedeniyle OECD ortalamasının üzerinde bir enflasyona sahip. OECD’de enerji fiyatları listesinde Türkiye’yi küçümk Baltık Ülkeleri Estonya yüzde 87,1 ve ve Letonya yüzde 70, 6 ile takip ediyor.