ÇEVRESEL bayram olarak da bilinen 22 Nisan Dünya Günü birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlandı. Arama motoru Google da Dünya Günü’nü unutmadı ve bir doodle hazırladı. 49 yıldır 190 ülkede kutlanan bu özel gün, ömrü insan faaliyetleri tarafından tehdit edilen dost canlılara dikkat çekilmek amacıyla ilan edildi. ABD Senatörü Gaylord Nelson, Kaliforniya sahilinde 3 bin 500’den […]

Böyle giderse bu dünya kimseye kalmayacak

ÇEVRESEL bayram olarak da bilinen 22 Nisan Dünya Günü birçok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlandı. Arama motoru Google da Dünya Günü’nü unutmadı ve bir doodle hazırladı. 49 yıldır 190 ülkede kutlanan bu özel gün, ömrü insan faaliyetleri tarafından tehdit edilen dost canlılara dikkat çekilmek amacıyla ilan edildi.

ABD Senatörü Gaylord Nelson, Kaliforniya sahilinde 3 bin 500’den fazla kuşun ölümüne yol açan 1969 Santa Barbara petrol sızıntısı olayı üzerine harekete geçti. 22 Nisan 1970’teki ilk Dünya Günü, çevreye verilen zararı protesto etmek için yürüyen 22 milyon Amerikalı tarafından kutlandı. Bu olay, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın kurulmasına ve bir dizi çevre mevzuatı geçirilmesine yol açtı.

1990’dan itibaren ise Dünya Günü, ABD’yi aşan ve uluslararası çapta kutlanan bir güne dönüştü. Kutlamalar kapsamında çeşitli etkinlikler ve konferanslar düzenleniyor. 200’e yakın ülkedeki kutlamaları Washington merkezli Earth Day Network organize ediyor. Paris İklim Anlaşması da Dünya Günü’nün kutlandığı 22 Nisan 2016’da imzalanmıştı.

Dünya Günü iklim değişikliğine, ormansızlaşmaya ve kirlenmeye neden olan insan faaliyetiyle doğrudan bağlantılı olan, dünyadaki türlerin hızla tükenmesine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI

Türkiye’de ise WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 22 Nisan Dünya Günü’nde Uluslararası Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın 2019 dönemini başlatıyor. Geçen yıl Türkiye’den 3 kentin katıldığı yarışmaya bu yıl daha fazla katılım bekleniyor. Yarışma, kentlerin, küresel ısınmayı 1.5 °C eşiğinde tutmak için iklim değişikliğine etkilerini azaltmalarını hedefliyor.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli tarafından Türkiye’deki kentlerin de iklim değişikliğiyle mücadelede öncülük etmesi için yarışmaya katılmasının önemi vurgulandı.

Pasinli, yarışmanın iklim değişikliğine karşı farkındalık konusundaki önemine değinerek, şunları kaydetti: Yarışma, belediyelerin hayata geçirdikleri iklim eylemlerine karşılık ulusal ve küresel düzeyde ödüllendirilmelerini sağlayacak. Türkiye’de buna öncülük edebilecek çok sayıda kentimiz var ve biz bu kentlerin başarılarını/hikâyelerini geniş kitlelere duyurmak istiyoruz.