Böyle hakkaniyet olur mu?

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan sağlık emekçilerine 4 ay süreyle ek ödeme yapılacağı müjdesi verildi. Böylece ek ödemelerde yaşanan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da itiraf ettiği ‘hakkaniyetsizliğin’ giderileceği öne sürüldü. Ama 900’den fazla hastanede çalışan 550 binin üzerinde sağlık emekçisine yapılacak ödeme, 13 şehir hastanesi için yapılan ödemenin neredeyse yarısı kadar. Buna göre devlet, sağlık emekçilerine verdiği ücretin yaklaşık 2 katını, 13 şehir hastanesi müteahhidine veriyor.

Sağlık Bakanı Koca, mart ayında yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının aldığı ek ücretlerdeki hakkaniyet eksikliğinin farkında olduklarını belirterek, “Daha adaletli bir ek ödeme sisteminin getirilmesi adına köklü bir revizyon çalışması gündemimizde” demişti. Resmi Gazete’de 8 Mayıs’ta yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, sağlık çalışanlarına 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere 4 ay süreyle ek ödeme yapılabileceği duyuruldu. Ödemenin kapsam ve oranının bakan tarafından belirleneceği; ödeme tutarı toplamının, mesai için tavan ek ödeme tutarını geçemeyeceği açıklandı.


HÜKÜMETİN TERCİHİ MÜTEAHHİTTEN YANA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu düzenleme de “hakkaniyetsiz.” Çünkü sağlık emekçilerine toplamda aylık 400-450 milyon net ödeme gerçekleşecek. Bu tutar, 13 şehir hastanesine yapılacak aylık ödemenin yalnızca yüzde 56’sına denk geliyor.

Açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “550 binin üzerindeki sağlık emekçisine verdiğiniz ücretin yaklaşık iki katını, 13 şehir hastanesi müteahhidine vermektesiniz. Bugün 13 şehir hastanesine verilen ücretle, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapan tüm sağlık emekçilerine aylık bin 300 lira ödeme yapmanız mümkündü. Ama hakkaniyetsizliğiniz gereği tercihiniz 13 müteahhitten yana oldu.”

EŞİT RİSKE EŞİT ÜCRET VERİLMELİYDİ

Açıklamada, hemşireler ve uzman hekimlerin alacağı performans ödemeleri arasındaki uçuruma da dikkat çekiliyor. Buna göre Covid-19 kapsamında görev yapan uzman hekim 11 bin 343 lira performans ödemesi alırken, hemşire bin 592 lira alabilecek. Böylece uzman hekime maaşının yüzde 169’u kadar performansa göre ödeme yapılabilecekken hemşirede bu oran yüzde 27 olacak. SES üyesi sağlık emekçileri, “Eğer hakkaniyetli bir ödeme olsaydı pandemi dönemi iş riskleri eşit olanlara, eşit işe eşit ücret verilirdi. Eğer riskleri eşit olanlara eşit ücret ödenseydi sağlık emekçilerinin yüzde 70’i bugün sizin hak gördüğünüz ödemenin daha üstünde ödeme alacaktı” diyor.

boyle-hakkaniyet-olur-mu-879650-1.