Manisa Akgedik Mahallesi’nde AKP’li Yunusemre Belediyesi tarafından yapılmak istenen kentsel dönüşüm projesine yöre sakinleri tepkili. Evlerinin ellerinden alınmak istendiğini söyleyen yurttaşlar, “Nereye gideriz” diye soruyor.

Böyle kentsel dönüşüm olmaz
Rantsal dönüşüme karşı çıkan mahalleli, tapularını istiyor. (Fotoğraf: BirGün)

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Akgedik Mahallesi’nde yapılması planlanan ‘kentsel dönüşüm’ projesiyle yurttaşların elinden evleri alınmak isteniyor. Yöre sakinleri ise evlerini vermemekte kararlı. Dönüşüm mağduriyetinin kaynağı ise tapusuz evler. Edinilen bilgiye göre, belediye 5 etaplık konut projesi planladı. Bunun dördü farklı yerlere yapıldı. Beşinci etap ise Akgedik Mahallesi’nde yapılmak isteniyor.

Evinin tapusuz olduğunu aktaran mahalleli Keziban Baykal, İmar Barışı kapsamında ‘Yapı Kayıt Belgesi’ne başvurduklarını ama sonuç alamadıklarını söyledi. Baykal, şöyle dedi: “Cumhurbaşkanı ‘İmar Barışı’ndan faydalanın’ dedi. Biz de başvurumuzu yaptık ama şimdi tapumuzu vermiyorlar. Burada garibanlar, yetimler ve yaşlılar var. Biz zaten kendi ekmeğimizi ancak çıkarabiliyoruz. Fazladan yer istemiyoruz… Kaç seneden beri vergisini verdiğimiz, elektriğini, suyunu ödediğimiz evlerimizin tapusunu istiyoruz.”

ZORBALIK YAPILIYOR

Baykal gibi Elif Aydın da dönüşüm projesinin kendilerini mağdur edeceği görüşünde. Zorla evlerinin elinden alınmak istendiğini savunan Aydın, “Zorbalıkla, zorla evlerimiz almak istiyorlar. Gerekirse canımı veririm ama evimi vermem” derken Mehmet Baykallar ise şöyle konuştu: “Benim üç çocuğum var, asgari ücretle çalışıyorum ve başka da bir gelirim yok. Varımı yoğumu, çocukluğumun geçtiği mahalleleri elimden almaya çalışıyorlar.”

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaşananların Büyükşehir Yasası’nın halkın aleyhine işlediğinin somut örneği olduğunu söyledi. Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak ise ranta karşı olduklarını vurguladı.

***

TAPU SORUNUNUN KAYNAĞI OLAN YASA

Akgedik Mahallesi 150 haneden oluşuyor. 1950’de yöre sakinleri tapularını “tüzel kişilik” olarak aldı. Ancak 2012’de çıkan “Büyükşehir Belediye Yasası” ile birlikte köy tüzel kişilerinin tapusu ilçe belediyelerine devroldu. Böylece yurttaşların yıllardır yaşadığı evler de “kaçak” hale geldi. AKP’li Yunusemre Belediyesi Başkanı Mehmet Çerçi, 2019 yılındaki yerel seçimler öncesi yurttaşlara tapu sözü verdi, ancak bunu yerine getirmedi. Bugünlerde ise belediye tarafından kentsel dönüşüm projesiyle yurttaşların evleri yıkılarak ellerinden alınmak isteniyor.