Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro'nun kısıtlama karşıtı olduğu Brezilya’da sağlık sistemi alarm veriyor. Ülkenin en büyük kenti Sao Paulo’da Covid-19 salgını nedeniyle hastanelerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Hastaneler, 2 hafta içinde tam kapasite doluluğa ulaşabilir

Böyle olur sağcının salgın yönetimi: Sağlık sistemi çöküyor

Covid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 4 milyon 815 bini geçerken, Brezilya'nın en büyük kenti Sao Paolo'da koronavirüs salgını nedeniyle hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 90'a ulaştığı bildirildi. 2 hafta içinde hastanelerin tam kapasite doluluğa ulaşabileceği uyarısında bulunuldu. Sao Paulo Belediye Başkanı Bruno Covas, acil servislerine olan talep nedeniyle kentteki sağlık sisteminin çökmeye yakın olduğunu söyledi.

Ülkenin salgından en çok etkilenen yerlerinden olan Sao Paulo'da yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. Brezilya 241 bin 80 vaka ile dünyada en çok Covid-19 vakasının görüldüğü 4. ülke. Brezilya'da Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 16 bin 122. Ancak ülkedeki sağlık uzmanları, yapılan test sayısının az olması nedeniyle, gerçek sayının bunun çok daha üzerinde olabileceği uyarısını yapıyor. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgının yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamalara karşı çıkıyor.

Dünyadan diğer gelişmeler şöyle:

FRANSA’DA VİRÜS 7 OKULU KAPATTIRDI

Fransa'nın Roubaix kentinde bir çocuğa yapılan Covid-19 testinin pozitif çıkması üzerine, önlem olarak 7 okul kapatıldı. Derslerin uzaktan eğitimle yapılacağı bildirilirken, yetkililer, pozitif çıkan çocukla temas eden çocuklarının ailelerinin bilgilendirildileceğini duyurdu. Ülkede okullar geçen hafta açılmıştı. Ancak bir ankete göre halkın yüzde 68'i yetkililerin çocukları güvende tutamayacağını düşünüyordu.

BELÇİKA’DA OKULLARA KADEMELİ MERHABA

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi’nin aldığı yeni kararlara göre, ülkedeki bazı okullar dün sıkı tedbirler altında ve kademeli olarak tekrar eğitime başladı. Bazı okullar kısıtlı sayıda ve belirli saatlerde tek sınıflarla eğitime dönerken, diğerleri kapılarını kapalı tutmayı tercih etti. Kimi veliler ise güvenlik nedeniyle çocuklarını okula göndermedi.

70 BİN VAKA GÖZDEN KAÇMIŞ OLABİLİR

Londra Üniversitesi’ne bağlı King’s College’da öğretim üyesi olan Prof. Tim Spector, İngiltere’de Covid-19 semptomlarının resmi kaynaklarda güncellenmemiş olması nedeniyle on binlerce vakanın gözden kaçırılmış olabileceğini söyledi. Spector, yorgunluk, kas ağrısı, koku ve tat hissi kaybı gibi belirtilerin diğer ülkelerde Covid-19 teşhisinde kullanıldığını ancak İngiltere’de göz ardı edildiğini dikkat çekti: “Bu ülkede bunların tümü gözden kaçırılıyor, vaka sayıları az görünüyor, ama aynı zamanda insanlar riske atılıyor. İnsanlar semptomları bilmiyorsa tedbirli olmalarını söylemek işe yaramaz.”

SORUŞTURMA İSTEYEN ÜLKELER 100'Ü BULDU

Koronavirüs salgınıyla ilgili Çin hakkında bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısına destek veren 100 kadar ülkeye Rusya da katıldı. Ancak Çin, Dünya Sağlık Örgütü'ne aralık sonunda bildirimde bulunduğunu anımsatarak suçlamaları reddediyor.

İTALYA’DA 70 GÜN SÜREN KARANTİNA BİTTİ

Avrupa’daki en sıkı karantina tedbirlerini uygulayan ülkelerden biri olan İtalya’da dün büyük ölçüde normale dönüldü. Restoranlar, mağazalar, kuaförler, müzeler yeniden açılırken, halka kendi bölgeleri içinde hareket özgürlüğü verildi.